12/29/2012

Foccacia z pomidorami, kozim serem i oliwkami

Składniki (na 2 tarty: 8-10 porcji):

ciasto:

2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanki niesolonego masła
1/2 szklanki zimnej wody

farsz:

3 duże, dobrej jakości pomidory
100g koziego sera
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek bazylii


Umieszczamy mąkę i sól w misce a następnie dodajemy masło.Dodać wodę i wymieszać ręcznie, aż składniki się połączą. Umieszczamy kawałek folii na blacie, a następnie wyjmujemy zawartość miski na folię. Zawijamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Można też wstawić ciasto do lodówki na 20 minut,a następnie umieścić w szczelnym worku i zamrozić.

Rozgrzewamy piekarnik do 185 C. Kroimy ciasto na pół, a następnie każdą połówkę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy ciasto na specjalne naczynie do tart, tak aby krawędzie zwisały na boki .

Pierwsza warstwa składa się z plastrów koziego sera. Następnie usuwamy nasiona i dodatkowy sok z pomidorów, i dodajemy je w równej warstwie na kozi ser. Posypujemy górę posiekanymi oliwkami i solą.

Delikatnie zaginamy krawędzie na wierzchu nadzienia, zaciskamy gdzie trzeba. Pieczemy przez 45 minut lub do momentu, gdy wierzch tatry się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10 minut. Posypujemy pokrojoną bazylią na wierzchu i skrapiamy oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...