1/05/2013

Serowe Gougère

Gougère to francuskie ptysie z dodatkiem tartego sera, które świetnie sprawdzą się jako przystawka przed wystawnym obiadem lub przekąska, która z sukcesem zastąpi oklepane chipsy i paluszki. Będą wspaniale pasować do lampki dobrego wina.


Składniki (na ok. 24 sztuki):
1 szklanka wody
8 łyżek masła pokrojonego w kostkę
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka mąki
4 duże jajka, lekko ubite
1,5 szklanki tartego sera (np. gruyère albo cheddar)


Nastawiamy piekarnik na 230C.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, sól, a następnie podgrzewamy do wrzenia. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy, aż masa zacznie przypominać tłuczone ziemniaki.

Wstawiamy garnek z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy przez 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż z masy wyparuje woda. Ciasto jest gotowe, gdy zgęstnieje i będzie trzymać się łyżki. Nie przejmujcie się jeżeli trochę masy będzie przywierać do dna garnka.

Masę przekładamy do misy miksera z przymocowaną łopatką (mieszać można też ręcznie za pomocą szpatułki). Ugniatamy ciasto na średniej prędkości przez minutę, aż schłodzi się na tyle, aby można było go dotknąć. Dalej ugniatamy, dodając w czterech partiach ubite jajka (czekamy, aż składniki dokładnie się wymieszają, zanim dodany kolejną porcję). Ciasto powinno stać się gładkie i kremowe. Dodajemy ser i mieszamy. Nakładamy po łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając ok. 2-3 cm odstępu między każdą porcją. Zapiekaj gougère przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175C. Pieczemy przez następne 20-25 minut, obracając blachę w połowie czasu. Gotowe gougère urosną i nabiorą złoto-brązowego koloru.

Podajemy je na ciepło lub na zimno. Gougère można przechowywać w lodówce i odgrzewać w piekarniku. Można je trzymać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...