2/18/2013

Chrupiące kuleczki z cukinią, szalotką i bazylią

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Co zrobić jednak, gdy nie mam czasu na przygotowywanie rano skomplikowanych, wykwintnych dań? Dobrym rozwiązaniem jest upieczenie wcześniej pożywnych minizapiekanek, które można zamrozić w zamrażarce, a rano szybko odgrzać w piekarniku czy w kuchence mikrofalowej.



Składniki (na 48 minizapiekanek):
4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
2 całe jajka + 2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
4 posiekane ząbki czosnku 
2 drobno pokrojone szalotki
2 drobno starte, małe cukinie 
kilka garści parmezanu
świeża, posiekana bazylia
oliwa z oliwek
sól, gałka muszkatołowa


Wsypujemy do wysokiego naczynia mąkę kukurydzianą, stale mieszając, powoli dolewamy mleko aż do otrzymania zupełnie gładkiej masy. Ubijamy trzepaczką jajka, a następnie dodajemy do nich śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej ciastem.

Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy startą cukinię – trzymając ją na ogniu tak długo aż zmięknie. Przygotowujemy formę do pieczenia muffinów-do każdego otworu wsypujemy odrobinę startego parmezanu, łyżeczkę usmażonych warzyw oraz świeżą bazylię. Następnie zalewamy odrobiną ciasta.

Minizapiekanki wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na około 10-15 minut. Po upieczeniu możemy oczywiście zjeść je od razu lub poczekać aż wystygną i zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...