4/13/2013

Ciasto marchewkowe

Składniki:
Polewa:
200 g cukru pudru
100 g serka homogenizowanego
50 g masła
75 g orzechów włoskich

Ciasto:
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


polewa: Mikserem ucieramy serek wraz z masłem. Dodajemy cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiamy do lodówki, aby polewa lekko stężała.

ciasto: Ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym strumieniem olej.
Do powstałej masy dodajmy marchewkę i wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, a następnie łączymy wszystkie składniki. Powstałą masę przekładamy do klasycznej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Wystudzone ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...