4/29/2013

Przewodnik Warszawski: ILUZJA

Cafe Iluzja to kawiarnia w odremontowanym kinie Iluzjon. Zawsze można tu liczyć na dobrą kawę przed seansem. Arabica (wypalana w palarni w Warszawie) to bardzo mocny atut tego miejsca. Jest także spory wybór herbat, wyciskanych soków i koktajli (warzywnych i owocowych). Zimą było w ofercie (cafe działa od grudnia 2012) grzane wino, teraz ciekawe alkoholowe pozycje to nie pasteryzowane piwa oraz ekologiczne wina.


Do kawy czy herbaty są domowe ciasta i ciasteczka, ale można zjeść coś bardziej sycącego – zupę (bywa krem z marchewki albo pomidorów), kanapkę czy tarte (np. z łososiem i świeżymi pomidorami).
W Cafe Iluzja działa już darmowe Wi-Fi, spokojnie można tu popracować. Nawet na leżaku, bo w słoneczne dni jest ogródek. Cafe Iluzja czynna jest codziennie od 11 do 22. Warto pamiętać o tym miejscu podczas spacerów po Starym Mokotowie albo trochę wcześniej przychodzić do kina.
Tekst: www.luxlux.pl
zdjęcia: internet

4/28/2013

Chleb z nasion

Jeśli (podobnie jak ja) jesteś wiecznie na diecie i masz wyrzuty sumienia jedząc biały chleb, pokochasz ten przepis! Chleb zrobiony bez mąki, za to z najzdrowszymi orzechami, nasionami i zbożami, które dostarczają mnóstwo błonnika i potrzebnych mikroelementów.

Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklankę orzechów laskowych lub migdałów 
1,5 szklanki płatków owsianych górskich, 
4 łyżki nasion babki płesznika
1/4 szklanki startej marchwi
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki masła klarowanego
350 ml wody


Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Mieszamy wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, masło i wodę mieszamy w kubku. Dodajemy stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wylewamy masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.

Pieczemy chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. Następnie wyjmujemy z formy, umieszczamy do góry dnem na kratce i pieczemy przez 30-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.



4/27/2013

Tarta z gruszką i serem brie


Składniki (4 porcje):

Ciasto kruche:
250 g mąki (wg uznania: pszennej, tortowej, razowej w wersji fit)
150 g masła, schłodzonego
1 łyżeczka soli
1 jajko

nadzienie:
120 g sera brie (całe opakowanie)
200 g gruszek ze słodkiej zalewy PRZEPIS TU
330 ml śmietany 30%


Do tarty o średnicy 24 cm wykorzystamy połowę ilości ciasta kruchego (około 270 g). Resztę można przechować w lodówce przez 7 dni lub zamrozić na 3 miesiące.

ciasto kruche: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Robimy w nim wgłębienie, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbijamy jajko. Zagarniamy palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem. Wlewamy 1 łyżkę wody lub mleka i szybko łączymy składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy w dwa kawałki przeźroczystej folii i wkładamy do lodówki na godzinę. Do tarty wykorzystamy jedną połówkę kruchego ciasta.

Z lodówki wyjmujemy jedną połówkę ciasta i rozwałkowujemy ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawijamy ciasto na wałek i tak przenosimy je do formy (jeśli ciasto będzie się rwało, można jego kawałkami wylepić formę). Ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.

Formę nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia lub najlepiej folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki tarty. Na wierzch wysypujemy suchą fasolę, ryż lub migdały, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni tarty. Obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy papier lub folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).

nadzienie: gruszki odsączamy z zalewy, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na całej powierzchni ciasta. Ser brie kroimy w mniejsze kawałki i kąłdziemy je tak, żeby częściowo przykrywały gruszki. Dla dodania smaku śmietanę możemy przyprawić odrobiną białego pieprzu i cynamonu. Wylewamy przyprawioną śmietanę na tartę i wstawiamy całość do piekarnika na 10 minut, lub do czasu gdy ser się rozpuści, zalewając tartę. Smacznego!



Gruszki w słodkiej zalewie

Składniki: 
gruszki (2 kg) 
przyprawy (goździki, laski cynamonu 
lub cynamon w proszku)  
woda (5 l) 
cukier (0,5 kg) 

Do tego przepisu potrzebujemy twardych gruszek. Obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki lub ćwiartki. Wkładamy do słoików. Jako przyprawy możemy dodać goździki, laskę cynamonu lub po prostu mielony cynamon, dla aromatu.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut.

4/13/2013

Ciasto marchewkowe

Składniki:
Polewa:
200 g cukru pudru
100 g serka homogenizowanego
50 g masła
75 g orzechów włoskich

Ciasto:
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


polewa: Mikserem ucieramy serek wraz z masłem. Dodajemy cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiamy do lodówki, aby polewa lekko stężała.

ciasto: Ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym strumieniem olej.
Do powstałej masy dodajmy marchewkę i wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, a następnie łączymy wszystkie składniki. Powstałą masę przekładamy do klasycznej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Wystudzone ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami włoskimi.

4/10/2013

Wódka z mleka


Mleko to produkt o wszechstronnym działaniu. Można z niego przygotować ciepły napój, posiłek, a nawet – czystą wódkę. Brytyjski farmer Jason Barber stworzył pierwszą na świecie wódkę w 100 proc. wykonaną z mleka.

Farmera zainspirował dokumentalny film opowiadający o mieszkańcach Republiki Tuwy produkujących wódkę z mleka jaka. Od pomysłu do realizacji była jednak długa droga, bo Jason Barber pracował nad wódką z krowiego mleka aż trzy lata. Do stworzenia alkoholu wykorzystał mleko pochodzące od liczącego 250 krów stada, żyjącego w hrabstwie Dorset.

Głównymi etapami produkcji wódki Black Cow są fermentacja serwatki, w wyniku której cukier mleczny przekształcany jest w alkohol, oraz destylacja. Napój, butelkowany przez farmera ręcznie, okazał się gładki i kremowy, czym zaskarbił sobie uznanie restauratorów oraz celebrytów. Jak podała gazeta „Daily Mail”, fanami Black Cow są Daniel Craig oraz Liz Hurley.

Wódka Black Cow dostępna jest w restauracjach światowej sławy szefów kuchni Hestona Blumenthala i Hugh Fearnley-Whittingstalla. Butelka o pojemności 0,5 l kosztuje ok. 110 zł, a o pojemności 0,7 l – ok. 135 zł.



4/08/2013

Przewodnik warszawski: Marrakesh Cafe


Kolejne miejsce, gdzie bywać będą głównie weganie, wegetarianie oraz miłośnicy nowych smaków znudzeni sztampowym menu. Marrakesh Café to miejsce, za które odpowiedzialna jest m.in. Malka Kafka, znana też z prowadzenia innej bliskowschodniej knajpki w Warszawie, a mianowicie izraelskiego Tel-Avivu. Tym razem próbuje przekonać warszawiaków do marokańskich smaków.

Stołując się tutaj będziecie mieć gwarancję, że jecie zdrowo. Dobrym rozwiązaniem jest oznaczenie potraw w menu (łącznie z pieczywem): dzięki temu wiadomo, które z nich są bezglutenowe, bezmleczne wegańskie czy wegetariańskie.

W orientalnie urządzonym wnętrzu (zobacz też: piękne inspiracje: w stylu marokańskim) od razu w oczy rzuca się bufet pełen różności. Można sobie dowolnie skomponować śniadanie lub lunch. Spróbować trzeba specjałów kuchni marokańskiej, m.in. humusu, falafela, tadżinu, kompozycji past, warzyw i sałatek oraz mocnej zielonej herbaty z dodatkiem mięty.

Tekst: www.luxlux.pl
Zdjęcia: Marrakesh Café





4/06/2013

Tarta z serem camembert i żurawiną

Składniki (na 6 porcji):

spód:
125 g mąki pszennej
125 g sera białego
75 g masła, zimnego
0,5 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki mielonych migdałów
szczypta rozmarynu
1 małe jajko

nadzienie:
200 g gęstej śmietany 12% 
sól i pieprz
200 g sera camembert
szklanka suszonej żurawiny


Ciasto serowe na spód: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ser i masło, siekamy wszystko nożem na drobne kawałki. Dodajemy sól, migdały i rozmaryn i mieszamy, następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie żurawinę zalewamy wrzątkiem, aby zmiękła.

Przygotowujemy formę do pieczenia tarty o średnicy około 24 cm. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto podsypując stolnicę niewielką ilością mąki. Wykładamy spód i 1 cm boków formy i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 20-25 minut na jasno brązowy kolor.  Po tym czasie wyjmujemy formę, nie wyłączając piekarnika. W trakcie pieczenia kroimy ser.

Na upieczony spód (może być gorący) wykładamy śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Układamy plasterki camemberta i posypujemy odsączoną z wody żurwiną. Wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 4 - 5 minuty aż ser się roztopi. Smacznego!



Domowy barek


Jak zaimponować gościom na przyjęciu? Oczywiście podając własnoręcznie wykonane drinki i koktajle. Oprócz umiejętności potrzebny nam jest odpowiednio skompletowany barek z alkoholami, dodatki i odpowiedni sprzęt do mieszania i odmierzania trunków.

Jak się okazuje, stworzenie barku nie wymaga olbrzymich nakładów finansowych, a daje dużo satysfakcji i pozwala nam zabłysnąć wśród znajomych.

Przechowanie

Alkohole trzymamy w możliwie chłodnym miejscu, nienasłonecznionym. Pamiętajmy także, że im mniej płynu w butelce, tym szybciej trunek traci aromat i smak z powodu ilości powietrza wewnątrz.

Przyrządy

Lód bez względu na porę roku będzie podstawą prawie każdego koktajlu. Nie może więc nam zabraknąć woreczków, foremek i pojemników.

Miarka - dzięki niej mamy pewność, że nasz drink będzie idealnie skomponowany.

Rozgniatacz do owoców – smak świeżych owoców w drinku jest niezastąpiony, dlatego warto mieć w barku to pomocne narzędzie.

Shaker – szybko i bez problemu zmieszamy wszystkie składniki - im mniej rozcieńczone lodem, tym drink będzie smaczniejszy.

Sitko – idealne do oddzielania lodu od reszty trunku. Delikatnie schłodzony koktajl jest najlepszy.

Mieszadełka – zarówno fantazyjne plastikowe, jak i długa metalowa łyżeczka powinny znaleźć się na wyposażeniu barku.

Kieliszki i szklanki
Obowiązkowo w każdym barku powinny znajdować się dwa rodzaje szklanek (wysokie i niskie) oraz kieliszki do koktajli. 6 - 8 sztuk każdego rodzaju to wystarczająca ilość na domowe przyjęcia. Do serwowania wina potrzebujemy większej ilości kieliszków, najlepiej 12 sztuk.

Alkohole

Wcale nie potrzebujemy kilkunastu butelek różnorodnych alkoholi do wykreowania  ulubionych koktajli. Najbardziej popularne z nich można stworzyć z prostych i klasycznych trunków takich jak: koniak, biały i złoty rum, gin, Burbon, Whiskey, wódka, tequila, szampan (zobacz: Przewodnik konesera: jak kupować szampana)

Dodatki

Dzięki nim koktajle są słodkie, wytrawne a czasami bardzo ostre. Dodają charakterystycznego aromatu, bez którego trudno wyobrazić sobie właściwie skomponowanego drinka. Cointreau – klarowny, pomarańczowy likier, czerwony i biały wermut, tabasco, słodki syrop, gorzka wódka lub Angostura Bitters, gazowane napoje i soki (żurawinowy, pomidorowy), sól i pieprz, cukier (biały i brązowy)

Przybranie i dekoracje

To świeże owoce i dodatki sprawiają, że koktajlom tak trudno się oprzeć. Zapach wyciśniętej cytryny, listków mięty czy aromatycznej pomarańczy jest niezastąpiony, dlatego warto je wpisać na listę zakupów przed przyjęciem. Pamiętajmy także o: limonce, bazylii, oliwkach i kandyzowanych wiśniach.

4/05/2013

Owsianka z owocami

Treściwa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego śniadania? Odpowiedź brzmi: owsianka. Nie każdy jednak wie, jak zrobić owsiankę, by była nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Dlatego poniżej przedstawiamy przepis na owsiankę, która posmakuje każdemu domownikowi.

Wiele jest sposobów jej przyrządzania, ale nie wszystkie umożliwiają wchłanianie wapnia i najważniejszych, zawartych w płatkach owsianych mikroelementów.

Płatki owsiane na wodzie można przyrządzić na dwa sposoby: na mleku i na wodzie. Mleczną wersję proponuje się zazwyczaj dzieciom, które w układzie pokarmowym mają większe stężenie laktazy, tj. enzymu trawiącego laktozę zawartą w mleku. Natomiast wersja na wodzie jest dobra dla niektórych osób ze względu na częstą nietolerancję latozy u dorosłych.

Przed przystąpieniem do przygotowania owsianki mamy dobrą radę. Warto pamiętać, by do płatków dodać odrobinę świeżo zmielonego ziarna ryżu, gryki lub pszenicy i zalać wodą na noc.  W ten sposób z płatków owsianych pozbywamy się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia i mikroelementów przez organizm (namoczenie samych płatków jest mało skuteczne, kwasu ubywa jedynie o ok. 20%).

Składniki:
2 szklanki wrzątku
szczypta kurkumy
1 łyżka kaszy jaglanej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
3-4 łyżki łamanego owsa lub płatków owsianych
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1-2 posiekane orzechy włoskie
1 łyżka drobnych rodzynek lub suszonej porzeczki
mleko
fruktoza, syrop z agawy, klonowy lub miód - do smaku
owoce


Do wrzątku wsypujemy kurkumę. Po chwili kaszę jaglaną i cynamon. Odczekujemy minutę, dodajemy owies (lub płatki owsiane) oraz imbir. Po chwili sól. Gotujemy pod przykryciem ok.10-20 minut na małym ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i wrzątek (do uzyskania pożądanej konsystencji). Wsypujemy orzechy i mieszamy. Po chwili jeśli chcemy możemy dodać rodzynki lub suszoną porzeczkę. Zagotowujemy całość, po czym wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone banany, truskawki, borówki czy inne owoce, które akurat mamy i od razu podajemy. Jeśli chcemy owsiankę możemy posłodzić syropem z agawy, klonowym, miodem lub cukrem.

Smacznego!



Przewodnik warszawski: eko bazary

Organizowane cyklicznie targi z żywnością ekologiczną cieszą się coraz większą popularnością. Takie miejsca to alternatywa dla osób, które nie mają zaufania do produktów oferowanych w supermarketach czy zwykłych sklepach i wolą artykuły produkowane tradycyjnymi metodami, od lokalnych dostawców, z ekologicznymi certyfikatami.

Nie jest tajemnicą, że za jakość trzeba zapłacić, dlatego zakupy na eko bazarze potrafią być droższe nawet o połowę. W jednym miejscu zaopatrzyć się za to można we wszystkie potrzebne artykuły spożywcze: wędliny, mięso, drób, nabiał, jaja, owoce, warzywa, przetwory, ryby, ciasta, soki, pieczywo, wyroby garmażeryjne, oleje a także kosmetyki czy środki czystości.

Oto trzy targi w Warszawie, gdzie zrobicie ekologiczne zakupy.

Biobazar

Pierwszy eko bazar w Polsce, działający na terenie dawnej fabryki Norblina przy ul. Żelaznej. Czynny w każdą sobotę. Wystawia się tutaj kilkudziesięciu producentów i hodowców. Oferta jest duża i trzeba czasem uzbroić się cierpliwość podczas stania w kolejce do danego stoiska. Na Biobazarze kupicie jedzenie, kosmetyki oraz środki czystości.



Le Targ

Le Targ jest na Saskiej Kępie w czwartki i soboty (czasowo działalność zawieszono, ale mamy nadzieję, że Le Targ wkrótce powróci do kawiarni Szara Cegła ) a w piątki na Solcu (w kawiarni Solec). W ofercie artykuły spożywcze m.in. chleb od Elki Król, sok z Wiatrowego Sadu i ser z Kaszubskiej Kozy.


Nowy Targ

Najnowsza inicjatywa na Mokotowie przy ul. Madalińskiego, w siedzibie Nowego Teatru. Oprócz jedzenia zaopatrzyć się tutaj można np. w akcesoria kulinarne czy książki kucharskie. Organizatorzy chcą stworzyć nie tylko przestrzeń zakupową, ale także miejsce spotkań dla mieszkańców dzielnicy. Nowy Targ zaprasza w każdą sobotę.


Tekst: www.luxlux.pl
zdjęcia: internet

4/03/2013

Dietetyczny makaron z łososiem

Składniki (na 1 porcję):
100 g pełnoziarnistego makaronu
100 g wędzonego łososia
garść koperku, posiekanego
1 jajko


Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i pozostawiamy w garnku na małym ogniu, wbijamy do środka jajka i natychmiast mieszamy. Gdy jajko się delikatnie zetnie, dodajemy łososia porwanego na małe kawałki. Doprawiamy według uznania. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy i wykładamy na talerz. Takie lekkie, a takie smaczne!


Sernik z polewą czekoladową

Składniki:

masa:

1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
60 g miękkiego masła
225 ml śmietany kremówki
6 jajek 
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

polewa czekoladowa:

100 g ciemnej gorzkiej czekolady 
100 g masła


masa: Twaróg przepuszczamy 3 razy przez maszynkę do mięsa razem z miękkim masłem. Mieszamy ze śmietanką. Żółtka ubijamy z połową cukru. Białka ubijamy na pianę razem z resztą cukru (nie na sztywno). Mieszamy twaróg z żółtkami, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a na koniec łączymy z pianą z białek.
Na dno piekarnika lub dolną kratkę wstawiamy blaszkę z gorącą wodą z całego czajnika. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C, na środkową kratkę, na wierzch kładziemy kawałek folii aluminiowej (sernik zachowa jasny wierzch) i pieczemy przez około 70 - 80 minut, aż sernik będzie ścięty, środek sernika może pozostać delikatnie wilgotny. Stopniowo uchylamy drzwiczki piekarnika i powoli studzimy sernik wysuwając go z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy obręcz formy i wkładamy sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.

polewa czekoladowa: Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Studzimy.

Na upieczonym i ostudzonym serniku rozprowadzamy polewę czekoladową, po czym wstawiamy do lodówki na minimu 30 minut. Dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego!

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Składniki:

kruchy spód:

150 g miękkiego masła
 60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej


masa kajmakowa:

400 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki masła

polewa czekoladowa:

100 g ciemnej gorzkiej czekolady 
100 g masła


kruchy spód: Masło ucieramy mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę i formujemy kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 C.
Ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pociągając za papier do pieczenia wyjmujemy ostudzony spód mazurka na blat.

masa kajmakowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Gotujemy przez około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz.

polewa czekoladowa: Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Studzimy.

Na upieczonym spodzie mazurka rozsmarowujemy masę kajmakową i rozprowadzamy polewą czekoladową. Po zastygnięciu ciasto można już kroić.

4/02/2013

Przewodnik warszawski: Kuchnia Funkcjonalna

Nie, nie chodzi o nazwę sklepu z artykułami kuchennymi, ale o nową warszawską restaurację. Jak deklarują właściciele, Kuchnia Funkcjonalna serwuje zdrowe, mądrze przyrządzone, proste dania inspirując się przy tym tradycjami kulinarnymi ze świata.


Dużą wagę odgrywają tutaj składniki, z jakich powstają potrawy: restauracja zaopatruje się u lokalnych dostawców i w ekologicznych gospodarstwach. Ma być przede wszystkim zdrowo, dlatego kucharze używają mąki pełnoziarnistej, ryżu basmati, oleju lnianego i oliwy z oliwek, masła, gęsiego smalcu, serów zagrodowych, składników bezglutenowych itp.

Karta jest krótka i będzie się zmieniała razem z porami roku. Przykładowe propozycje z menu:

koźlina z warzywami, zupa chrzanowa, zupa z glonami wakame, risotto z pęczaku, galaretka z łososiem, placki jaglane z sałatką z buraka, sernik z koziego twarogu.

Sernik z koziego twarogu

Deska serów
Tekst: www.luxlux.pl
zdjęcia: internet

INFO:
ul. Jakubowska 16 lok. 7
otwarte: pon-ndz 11-23
tel. 512 893 898
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...