8/22/2014

Bouillabaisse wg przepisu Julii Child

Zupa bouillabaisse jest jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej, a konkretnie specjalnością rodem z Marsylii. Innymi znanymi potrawami kuchni prowansalskiej są: ratatouille (potrawa z duszonych warzyw) oraz soupe au pistou (zupa z bazylią. Początkowo byłą to prosta zupa rybaków, którzy gotowali ją z „resztek” połowów, po sprzedaniu co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto dodawać do niej szafran, skórkę pomarańczową, tak, że w końcu samo przygotowanie tej zupy biedaków zaczęło zajmować nawet 3 godziny. Dziś jest to jeden z uznanych przysmaków marsylskich o dość ściśle określonej recepturze. Najbardziej znane restauracje w Marsylii podpisały nawet specjalne porozumienie, w którym zobowiązały się do przestrzegania zasad przyrządzania tej potrawy.

Składniki:

1 kg głów i ości z ryb
0,5 kg obranych krewetki i/lub małży
0,5 kg filetów z białych ryb
1 szklanka posiekanej cebuli 
1 por
4 ząbki czosnku
2 duże, dojrzałe pomidory
2,5 litra wody
0,5 szklanki oliwy z oliwek
świeże zioła: tymianek, pietruszka, koper, bazylia 
0,5 łyżeczki szafranu
1 łyżka soli morskiej

dodatkowo: grzanki


Rozgrzewamy olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i pora pokrojonego w plastry. Podduszamy delikatnie, aż  warzywa zmiękną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy całość przez minutę, a następnie dodajemy głowy i ości ryb, pomidory, wodę, zioła, szafran i sól. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień tak, żeby bulion delikatnie bulgotał.

Gotujemy wywar przez 30 minut, po czym przecedzamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia.
Dodać krewetki i gotujemy minutę lub dwie, aż będą różowe. Dodajemy resztę ryb i skorupiaków, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż małże się otworzą. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ciepłymi grzankami.

1 komentarz:

  1. dziękuję za udział w akcji :) pozdrawiam
    p.s. szkoda, że banerka nie wkleiłaś :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...