5/30/2014

Sernik na zimno z galaretką i owocami - przepis II


Składniki:

18 herbatników "języczki"
1 kg serka homogenizowanego
20 g żelatyny
100 g białej czekolady
4 czubate łyżki cukru pudru
2 galaretki owocowe
2 łyżeczki aromatu waniliowego
dowolne owoce

Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Żelatynę i galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Serek przekładamy do misy miksera, dodajemy czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i aromat. Całość mieszamy na średnich obrotach.


Dno tortownicy wykładamy herbatnikami. Ostudzoną żelatynę dodajemy do masy serowej i pow wymieszaniu wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, po czym na masę serową wylewamy ostudzoną galaretkę i układamy owoce. Wstawiamy z powrotem do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

5/26/2014

Gyros z kurczaka z tzatiki i salsą z ogórka

Składniki (4 porcje):

0,5 pieczonego kurczaka, bez skóry 
0,5 główki sałata lodowej 
2 ogórki
1,5 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 duży pomidor
1 mała czerwona cebula
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 
1/4 szklanki posiekanej mięty
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
8 chlebków naan lub pita


Jednego ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy nadmiar wody . Mieszamy z jogurtem , dodjaemy pół łyżeczki soku z cytryny, jedną trzecią czosnku i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.

Drugiego ogórka tniemy w kostkę, mieszmay z pokrojonymi pomidorami. pokrojoną w plasterki cebulą, natką pietruszki i miętą. dodajemy z resztą soku z cytryny i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.

W garnku z grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy oregano, rozmaryn i czosnek, 1/4 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dusimy na małym ogniu, aż czosnek się zrumieni. Dorzucamy porwanego na kawałki kurczaka i smażymy 2-3 minuty. W kuchence mikrofalowej podgrzewamy chlebek naan lub pita.

Ciepły chlebek smarujemy wewnątrz sosem tzatiki, nakładamy po równo do każdej porcji kurczaka i salsę z ogórka razem z umytą i posiekaną drobno sałatą.

5/25/2014

Pizza caprese

Składniki:
1 porcja ciasta na pizzę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka czosnku 
1/4 szklanki parmezanu
2 łyżeczki świeżo przeciśniętego czosnku
260 g sera mozzarella
1-2 duże pomidory
garść świeżej bazylii
kasza manna, do posypania
sól, pieprz



Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C. Ciasto na spód wyjmujemy pół godziny wcześniej, aby miało temperaturę pokojową. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia posypujemy kaszą manną. Z ciasta formujemy okrąg i układamy na blasze. Brzegi ciasta smarujemy oliwą z oliwek, a następnie spód solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i 3/4 ilości parmezanu.

Mozarellę kroimy w średniej grubości plastry i rozkładamy równomiernie na cieście, na to kładziemy pomidory pokrojone w plastry. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8-12 minut, aż ciasto się zarumieni a ser roztopi.

Po wyjęciu z piekarnika pizzę skrapiamy sosem balsamicznym (zredukowanym octem balsamicznym), posypujemy resztą sera, doprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

5/23/2014

Makaron CARBONARA - wersja studencka + VIDEO

Składniki:

500 g makaronu (np. penne)
500 ml śmietany 18 %
2 żółtka
150 g wędzonego boczku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki startego parmezanu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz


Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka, gałkę muszkatołową, część parmezanu, sól i świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, pod przykryciem według wskazówek na opakowaniu. Makaron gotujemy al dente. Przy odcedzaniu zostawiamy szklankę wody z gotowania.

Od boczku odkrawamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Boczek podsmażamy na suchej patelni. Gdy część tłuszczy już się wytopi, dodajemy trochę oliwy z oliwek i posiekaną wcześniej cebulę i czosnek. Gdy cebula już się zeszkli, na patelnię dodajemy jajeczną masę, cały czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem oraz około 4 łyżek wody z gotowania makaronu i gotujemy całość na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Tak przygotowany sos przelewamy do garnka z ugotowanym wcześniej makaronem i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy całość drobno posiekaną natką pietruszki.

ZOBACZ VIDEO:



5/22/2014

Klasyczna wołowina po burgundzku, czyli BOEUF BOURGUINON

Wołowina w tym wydaniu to klasyczne danie z rejonu Burgundii. Przepisy mogą się różnić w zależności od interpretacji i upodobań gotującego, lecz sekret tkwi w delikatnym duszeniu mięsa w czerwonym winie, do momentu, aż mięso zmięknie. Danie to można przygotować z wyprzedzeniem - jego smak dodatkowo wzmocni się po odgrzewaniu.

Składniki (6-8 porcji):

1,5 kg wołowiny gulaszowej
150 g boczku
250 g małych pieczarek, bez nóżek
2 małe lub 1 duża marchew
8 szalotek
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki bulionu wołowego
750 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka mąki pszennej
0,5 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki drobno posiekanej natki
2 liście laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Mąkę wsypujemy do plastikowej torebki, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Do środka dodajemy oczyszczoną i pokrojoną na drobne kawałki wołowinę i potrząsamy torebką, aż mięso dokładnie pokryje się mąką. 

Na dużej patelni o grubym dnie, na średnim ogniu rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i dodajemy pokrojony ząbek czosnku. Następnie dodajemy  drobno pokrojony boczek i obsmażamy go przez około 5 minut, aż stanie się chrupiący, a cały tłuszcz się wytopi. Wtedy zdejmujemy go z patelni i odstawiamy. Na patelnię wykładamy obrane szalotki i obsmażamy je na małym ogniu przez 7-8 minut, aż ładnie się zrumienią. Zdejmujemy szalotki i odstawiamy. 

Na patelnię wylewamy pozostałą oliwę. Wołowinę obsmażamy małymi porcjami, aż będzie równomiernie zrumieniona, każdorazowo po około 5 minut. W trakcie smażenia potrząsamy patelnią, tak aby mąka wchłonęła cały tłuszcz. Dodajemy wino i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy z wołowiną, czosnkiem, tymiankiem, natką, liśćmi laurowymi i pastą pomidorową. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. Jeśli mieszanka zacznie przysychać, dolewamy porcjami bulion - płyn powinien przykrywać mięso.

Dodajemy boczek, szalotki, pieczarki i obraną i pokrojoną w grube słupki marchew. Całość dusimy 40-60 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu do dna. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki lub tymiankiem i podajemy gorące z ziemniakami lub ryżem.

5/21/2014

Włoska sałatka CAPRESE z awokado

Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 kulka sera mozarella
1 dojrzały, duży pomidor
kilka liści bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Awokado obieramy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Wszystkie składniki kroimy w plastry grubości około 0,5 cm i układamy równolegle do siebie na płaskim talerzu. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy liśćmi bazylii.

5/20/2014

Wegańskie ciastka owsiane

BEZ masła, jajek, margaryny, spulchniaczy, pszenicy i cukru. Niemożliwe? A jednak!

Składniki (ok. 18 szt)

1 puszka mleka kokosowego (220 ml)
3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/3 szklanki suszonych owoców (ja użyłam suszonych jagód)
1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1/4 szklanki ziaren sezamu
1/3 szklanki pokrojonych daktyli
1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
2-3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mieszanki przyprawy do piernika


Mleko podgrzewam w rondlu, do momentu gdy uzyska całkowicie płynną konsystencję. Do miski wsypujemy płatki owsiane i dodajemy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut żeby nasiąknęły.

Po tym czasie do płatków dodajemy resztę składników, łącznie z przyprawą i mąką. Jeśli używacie większych suszonych owoców jak np. moreli czy śliwek to wcześniej należy pokroić je w drobną kostkę. Całość mieszamy dokładnie dłonią, wyrabiając lekko masę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 195 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi formujemy kulki małego jajka kurzego. Układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

5/14/2014

Blondie z nutellą

Składniki:

6 łyżek masła
3 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
2,5 szklanki cukru trzcinowego
3 duże jajka
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
0,5 szklanki orzechów laskowych
0,5 słoika nutelli


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 C. Masłem wysmarowujemy formę do pieczenia, wielkości 9 x 13 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku.

Mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Masło stapiamy. Łączymy masło z cukrem, dodajemy jajka i aromat. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
Przelewamy ciasto do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy do tzw suchego patyczka, około 25 minut. Po wyjęciu studzimy przez minimum 15 minut. Kroimy na kwadraty. Każdy kawałek blondie dekorujemy łyżką Nutelli.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...