9/25/2013

Baci di dama - Pocalunki damy

Wielbiciele włoskich przysmaków, szczególnie ci, którzy odwiedzili Tortonę w Piemoncie, na pewno znają wyśmienity smak Baci di Dama (Pocałunki Damy), ciastek, z których to miasto słynie.

Nazwa nawiązuje do ich wyglądu: tradycyjnie dwa małe krążki ciasta, które są złączone, niczym w pocałunku, czekoladowym kremem. Przepis na nie powstał w 1893 roku w cukierni Zanotti w Tortonie, ale dziś znane są i lubiane w całych Włoszech, a także poza ich granicami.


Ważnym ich składnikiem są zmielone orzechy laskowe, które nadają im charakterystyczny smak, choć niektórzy zastępują orzechy migdałami. Dziś sprzedawana jest także komercyjna wersja, na którą łatwo natrafić we włoskich kawiarniach, restauracjach i delikatesach.




Składniki:

150 g platkow migdałów,
150 g lekko miękkiego masła
150 g czekolady
150 g  mąki
110  g  cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
szczypta soli,
aromat waniliowy

Pomarańczę myjemy i ścieramy na tarce skórkę. W malakserze miksujemy płatki migdałowe z cukrem na pył. Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone w duże kostki masło, i szybko ugniatamy(żeby ciasto się zbytnio nie nagrzało od ciepłych dłoni). Dodajemy resztę składników (oprócz czekolady) i znów szybko zagniatamy. Formujemy kulę, trochę spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzilimy na kilkanaście mniejszych kawałków, które należy uformować w walce. Odkrawamy nożem kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości  orzecha laskowego i kładziemy na blasze.Blachę z kulkami ciasta wstawiamy na 30 min. do lodówki. Piekarnik nastawiamy  na 160 C . Ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. (aż brzegi będę lekko brązowe).  Pod koniec pieczenia siekamy czekoladę i rozpuśczamy ją w kąpieli wodnej.
Gdy ciastka ostygną, a czekolada ostygnie i dobrze zgęstnieje, nadziewamy ciasteczka: kładziemy łyżeczką troszkę czekolady na środku jednego ciasteczka i przykrywamy je drugim.

9/24/2013

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Składniki (6 porcji):

250 g makaronu cannelloni
500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
100 g startego parmezanu 
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 jajko
sól i pieprz
gałka muszkatołowa 

sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
szczypta suszonej bazylii i oregano
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz

sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
0,5  szklanki bulionu
0,5 szklanki mleka
1 żółtko
3/4 szklanki śmietany
180 g startego żółtego sera goudy 
180 g sera parmezan lub mozzarelli
sól i pieprz

sos pomidorowy: na oliwie przez 1 minutę podsmażamy wyciśnięty czosnek z suszonymi ziołami. Dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je na patelni drewnianą łyżką. Całość smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę octu balsamicznego 1/3 gotowego sosu odlewamy – będzie on potrzebny do polania cannelloni przed podaniem. Resztę sosu mieszamy z mięsem.

sos beszamelowy: w rondelku roztapiamy masło i przesmażamy je z mąką. Dodajemy mleko, żółtko i śmietanę. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy bulion i ponownie mieszamy – jeśli sos będzie za gęsty, dolewamy mleka. Na koniec wsypujemy starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

cannelloni: cebulę obieramy i siekamy, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso i smażymy je ok. 20 minut. Dodajemy jajko i zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy (2/3 porcji) – wszystko dobrze mieszamy i jeszcze chwilkę razem gotujemy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz studzimy.

Rurki cannelloni gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniamy mięsnym farszem. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polewamy rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem makaron polewamy odłożonym sosem pomidorowym i posypujemy startym parmezanem.



9/23/2013

Domowe crunchy

Najważniejsze to dobrze zacząć dzień! A nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana granola, którą dodamy do jogurtu lub mleka. Mi najbardziej smakują z ciepłym mlekiem i wkrojonym bananem.

Składniki:
250 g płatków owsianych
100 g siekanych migdałów
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wsypujemy do foremki i pieczemy przez godzinę, co kilka minut mieszając łyżką, ponieważ łatwo się przypala. Studzimy w wyłączonym, ciepłym piekarniku.

9/21/2013

Przewodnik warszawski: Z57

Z 57 to skrót od ul. Zwycięzców 57 w Warszawie. To pod tym adresem, na Saskiej Kępie działa od niedawna restauracja. Kuchnia nie specjalizuje się w żadnym konkretnym kierunku kulinarnym, jest to raczej karta międzynarodowa. Zjeść można tu śniadanie, lunch, obiad czy kolację. Zadbano także o trunki - wybór win i szampanów (na butelki i kieliszki). Dla prawdziwych koneserów zaś przygotowano cygara.


Do każdego posiłku podawana jest darmowa woda. Będą w Z57 na pewno powinno się spróbować kaczki: w postaci ravioli lub piersi. W menu znajdziecie też m.in. tatara, sałatkę z buraków i sera koziego, wieprzowinę z batatami i szalotkami albo ryby z grilla.

W środku jest elegancko i klasycznie, bez zbędnych dekoracji. Duże okna wychodzące na ulicę wpuszczają do pomieszczenia dzienne światło, a kiedy usiądzie się przy nich po zmroku, tworzy się przyjemny, kameralny klimat.






Tekst: www.luxlux.pl
Zdjęcia: Z57- fb

9/19/2013

Tatar

Składniki (1 porcja):

0,5 małej cebuli
200 g polędwicy wołowej
surowe żółtko
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
maggi (opcjonalnie)


Cebulę drobniutko kroimy. Mięso drobno siekamy,  i formujemy porcję na talerzu, formując dołek na środku, do którego wbijamy żółtko. Mięso posypujemy dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i maggi. Obok układamy cebulkę. Podajemy od razu.

9/18/2013

Panna cotta

Panna cotta to deser, który na stałe wszedł do menu niemal każdej dobrze prosperujące restauracji czy kawiarni. Przygotowywany z prostych składników ma co prawda różne wariacje, ale najlepiej smakuje w tej klasycznej wersji. Pochodząca z okolic Piemnotu ''gotowana śmietanka'' podawana jest tradycyjnie w formie przypominającej babeczkę. Białą, gotowaną na wolnym ogniu masę z mleka, śmietany, cukru oraz żelatyny polewa się owocowym sosem, konsystencją zbliżoną do musu. Ten najbardziej popularny to truskawkowy, malinowy, jagodowy, czekoladowy, karmelowy.

Znane są dwie hipotezy powstania Panna cotty. Pierwsza z nich mówi o tym, że jej autorką jest pewna węgierska dama, która przygotowała ją na początku ubiegłego stulecia w regionie Langhe. Druga natomiast wspomina o śmietance słodzonej owocami bądź orzechami i zjadanej w ten sposób  przez mieszkańców północnych Włoch. Na początku żelatyna, z racji swojej niedostępności, zastępowana była wywarem z gotowanych kości. Cukier jako główny składnik także zaczęto stosować później, ponieważ pierwotnie był on drogim towarem z importu.



Składniki (4 porcje):

3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
250 ml pełnego mleka
80 g cukru
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
1 łyżka białego wina (opcjonalnie))

do podania: 
świeże maliny, porzeczki, jezyny lub truskawki
mus lub sos owocowy

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii przepoławiamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
Dodajemy rum i wino, doprowadzamy do zagotowania i szybko odstawiamy z ognia. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.

Mieszankę wlewamy do 4 filiżanek. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wykładamy na talerzyk i podajemy ze świeżymi owocami lub musem owocowym.

Przewodnik smakosza: BAJGLE

Tak jak żółte taksówki, tak bajgle stały się symbolem Nowego Jorku. Jedzone są zazwyczaj na śniadanie lub lunch w formie kanapki czy przekąski. To żydowskie pieczywo znane od XVII wieku ma polskie korzenie. Podobno wypiekane było ono najpierw w Krakowie i dawane  kobietom jako prezent po urodzeniu dziecka... Inna teoria głosi, że do Polski bajgle przybyły z Wiednia, także jako prezent, ale dla mężczyzny - ówczesnego króla Jana III Sobieskiego z okazji zwycięstwa nad Turkami w 1683 roku.


Na początku XX wieku Żydzi zaczęli wypiekać bajgle na Manhattanie. Od tej pory stały się tam bardzo popularne.

Do najlepszej piekarni bajgli w Nowym Jorku codziennie ustawiają się kolejki. Skąd fenomen tego pieczywa? Niektórzy uważają, że sekret tkwi w wodzie, inni, że chodzi o dobrze dobrane proporcje składników. W Ess-A-Bagel bajgle piecze się od lat 60.

Najpierw wyrabia się drożdżowe ciasto, które po tym jak urośnie, dzieli się na mniejsze porcje i formuje się z nich duże pierścienie. Przed pieczeniem bajgle gotuje się w wodzie (30-60 sekund każdą stronę). To sprawia, że jeszcze zanim się upieką, bułeczki są chrupiące na zewnątrz i nie tracą kształtu. Po wyjęciu z wody wierzch posypuje się np. ziarnami albo oblewa polewą. Kiedy zostaną wyjęte z pieca, przechowuje się je w dużych koszach. Najlepiej smakują oczywiście te świeże.

tekst: www.luxlux.pl

9/16/2013

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Składniki (4 porcje):
0,5 kg spaghetti/ tagliatelle
2 ząbki czosnku
3 świeże papryczki chili
100 ml oliwy z oliwek extra virgin 
100 g parmezan w kawałku
sól


Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Czosnek i papryczki drobno siekamy. W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę i obsmażamy w niej papryczkę, następnie dodajemy czosnek i obsmażamy tylko 3 sekundy. Natychmiast dodajemy odcedzony wcześniej makaron i całość smażąc mieszamy. Przyprawiamy niewielką ilością soli. Przekładamy makaron do dużej miski i dodajemy starty parmezan.


Przewodnik warszawski: Przychodnia Bar

W ostatnią sobotę sierpnia  przy Jasnej otworzyło się nowe miejsce – Przychodnia Bar. Wnętrze lokalu bogato zaopatrzone w sprzęty medyczne przypomina PRLowską przychodnię. Właścicielem nowego baru jest aktor, Leszek Stanek, który ma już pewne doświadczenia na gastronomicznym polu. Do 2012 współtworzył Flow Coffee Lunch & Cocktail bar na rogu ulic Chmielnej i Nowy Świat. Karta nowego lokalu jest krótka i ma się często zmieniać. Znajdziemy w niej m.in. klopsiki z białej kiełbasy z domowym makaronem, kaszotto z kurkami, dorsza z kurkami i marynowaną cukinią, wołowinę duszoną w czerwonym winie czy racuchy z jabłkami.








Adres: ul. Jasna 22, Warszawa

Telefon: 22 827 83 56

Strona internetowa: Facebook

Godziny otwarcia: codziennie 12:00-24:00

Rodzaj kuchni: polska, międzynarodowa

Średnie ceny:  20-30 zł

Dzielnica: Śródmieście

tekst: www.warsawfoodie.pl
foto: własność lokalu - fb

9/13/2013

Sałatka z awokado i ogórkiem

Składniki (2 porcje):
1 jajko
1 dojrzałe awokado
pół ogórka szklarniowego
pół sałaty lodowej
zielone oliwki
sok z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

sos:
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki oliwy
1,5 łyżeczki musztardy
1,5 łyżeczki syropu klonowego lub miodu



Gotujemy jajka: do garnka wlewamy ciepłą wodę, wkładamy jajka, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się wody. Jajka zalewamy zimną wodą, rozbijamy skorupkę i po chwili namoczenia w wodzie obieramy.

Jajka kroimy na ćwiartki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy sos mieszając składniki w miseczce. Awokado obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki, oprószamy solą i skropić łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka mieszamy z połową sosu. W misce układamy sałatę, dodajemy ogórki i awokado, układamy jajka, skrapiamy resztą sosu i posypujemy plasterkami oliwek.

9/12/2013

Krem pieczarkowy

Skladniki:

1 pęczek włoszczyzny
300 g pieczarek
1 cebula
1,5 l wody
1 łyżka masła
kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
kilka łyżek sosu sojowego jasnego
sól, pieprz


Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy dowolnie. Warzywa wrzucamy do zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, sos sojowy dla intensywności smaku i gotujemy około godziny. Po tym czasie wywar odcedzamy.

Pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy i kroimy w plastry, cebulę drobniutko siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy warzywa na średnim ogniu, aż pieczarki puszczą sok, a cebula się zeszkli. Następnie zalewamy je odcedzonym wywarem, doprawiamy solą, sosem sojowym i całość miksujemy. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy śmietanę lub jogurt i dokładnie mieszamy.

Przed podaniem podgrzewamy i podajemy z grzankami.


9/11/2013

Cranachan

Cranachan to tradycyjny szkocki deser sporządzany na bazie bitej śmietany, miodu, malin i prażonych płatków owsianych nasiąkniętych szkocką whiskey.
Stary sposób przyrządzania tego deseru wymagał podania do stołu wszystkich składników, tak aby każdy mógł samodzielnie skomponować deser według uznania. Dawniej przygotowywano go najczęściej w czasie żniw, kiedy dostępne były świeże owoce. Znane są także inne warianty tego deseru z wykorzystaniem ciemnobrązowego ale lub melasy.
Najlepszym naczyniem do podawania Cranachan jest długa szklanka. Kolejno układane warstwy tworzą piękną kolorystycznie i bardzo smakowitą kompozycję.

 Składniki (4 porcje):
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki whisky
ok. 250 g malin z syropu lub kompotu
50 g cukru
120 g płatków owsianych
płynny miód
cukier wanilinowy
Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy 2 łyżki wody i zostawiamy na małym ogniu. W między czasie na rozgrzaną patelnię wysypujemy płatki owsiane i mieszamy aż się zarumienią. Złociste płatki wsypujemy do szklanego naczynia- zapobiegnie to dalszemu pieczeniu.  Płatki mieszamy z gotowym karmelem, następnie wykładamy na papier do pieczenia, aż ostygną. Ubijamy śmietanę z łyżką cukru i szczyptą cukru wanilinowego.  Na koniec dodajemy whisky. Wszystkie składniki nakładamy warstwami do wybranych szklanek. Na płatki owsiane dodajemy płynny miód. Dekorujemy liściem mięty.

9/10/2013

Zupa z owoców morza

Składniki (4 porcje):

200 g małży 
200 g krewetek black tiger
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 duży pomidor
1 gałązka selera naciowego
1 gałązka świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
1 liść laurowy
1 łyżka passaty
3 łyżki śmietany
1 pęczek koperku
1-2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka ryżu
świeżo zmielony czarny pieprz, sól

W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, dokładamy pokrojone niewielkie kawałki marchwi, selera i pomidora, dusimy razem kilka minut. Wlewamy 1 l wody, dodajemy szafran, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, szałwię, małże i krewetki. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez godzinę. Przecedzamy zupę do drugiego garnka, zachowując tylko płyn, doprawiamy do smaku solą. Dodajemy passaty i ryż.
Ostatecznie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mieszamy, nakładamy na talerze, dekorujemy koperek i podajemy.


9/09/2013

Sos z zielonego pieprzu

Składniki:
oliwa z oliwek
0,5 średniej cebuli,drobno posiekanej
ząbek czosnku, drobno posiekany
400 ml śmietanki 30 %
garść ziarenek zielonego pieprzu w zalewie 
sól, biały pieprz mielony



Na rozgrzana patelnię z oliwą wrzucamy posiekana cebule, a następnie czosnek, dodajemy ziarenka pieprzu, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 minut,po czym dodajemy śmietanę i  mieszamy. Po 2 minutach zestawiamy z ognia. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.

9/08/2013

Miodowy comber jagnięcy na puree z ziemniaków

Składniki (4 porcje):

mięso:
mostek jagnięcy
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku 
świeża natka pietruszki
suszony  tymianek
cytryna

sos:
300 ml przecieru pomidorowego
4 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku

puree:
1 kg mączystych ziemniaków
100 ml mleka
4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa

gotowane warzywa do podania

marynata: Żeberka opłukujemy, osuszamy i kroimy na pojedyncze kawałki. Do płaskiej miseczki wlewamy oliwę – w takiej ilości, aby kotlety były zanurzone. Do tego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę suszonego tymianku, sok z jednej cytryny i posiekane 3 ząbki czosnku. Mięso lekko solimy i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

mięso: Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kotlety układamy na blaszce do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut. Po upieczeniu żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.

sos:  Do przecieru dodajemy miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałość z marynaty. Całość mieszamy w małym garnuszku i gotujemy powoli ok 10 minut.

puree: Wkładamy umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 min, aż staną się miękkie. Odcedzamy ziemniaka i obieramy, gdy będą jeszcze gorące. Przeciskamy ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przecieramy je przez sitko. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko.

Przekładamy puree do suchego garnka i delikatnie odparowujemy, dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.Wrzące mleko wlewamy do ziemniaków i energicznie mieszamy.

Na talerz wykładamy puree, gotowane warzywa, a następnie mięso i całość polewamy 3 łyżkami sosu.

9/07/2013

Risotto alla milanese

Złociście żółte dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata, czyli szafranu, ze specjalnego ryżu arbio klasyczne włoskie danie może być potrawą samodzielą lub ciekawym dodatkiem


Składniki (4 porcje): 
400 g ryżu arborio
1 duża cebula
2 łyżki masła
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pręcików szafranu
1 l bulionu warzywnego 
0,5 szklanki tartego parmezanu


Na dużej patelni stapiamy połowę masła i szklimy na nim, posiekaną w drobno w kostkę, cebulę. Dodajemy opłukany ryż i prażymy przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodajemy wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gotujemy przez kilka minut, aż ryz wchłonie wino. Następnie do rondla dodajemy połowę bulionu i gotujemy całość na małym ogniu, często mieszając. Stopniowo dodajemy resztę bulionu. Risotto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty, zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę masła i tarty parmezan. Dokładnie mieszamy i podajemy natychmiast.


9/06/2013

Racuchy

Składniki:
70 g mąki
3 jajka
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki wody
60 g masła
szczypta soli
900 g  oleju
cukier puder do posypania

W rondlu zagotowujemy wodę, masło i cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy całą mąkę i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie zupełnie gładka, bez grudek. Garnek stawiam z powrotem na średnim ogniu i gotujemy
stale mieszając, aż z ciasta utworzy się kula. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5-10 minut i gdy ciasto nieco ostygnie, dodajemy jajka. Bardzo dokładnie mieszamy. Solimy.
W dużym ciężkim garnku podgrzewamy olej. Gdy będzie gorący (180-190 C), zanurzamy w nim długą, dużą łyżkę, którą następnie nabieramy porcje ciasta i delikatnie wkładamy je do garnka. Smażymy minutę, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Wyjmujemy z tłuszczu, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by wchłonął nadmiar tłuszczu, oprószamy cukrem pudrem.



9/05/2013

Pizza z szynką, pomidorami i mozzarellą

Składniki  (2 pizze):

ciasto:
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2-3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
sól

sos:
1 duży pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 krople octu balsamicznego lub winnego
0,5 łyżeczki oregano
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz

dodatki:
2 pomidory średniej wielkości
10 niewielkich plasterków chudej szynki
150 g tartego sera mozzarella



ciasto: Drożdże rozdrabniamy w letnim mleku, dodajemy łyżeczkę cukru a następnie odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut. Do odrębnego naczynia dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, a następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.

dodatki: Cebulę oczyszczamy, pomidory opłukujemy i kroimy w drobne plasterki.

sos: Pomidory wyparzamy we wrzącej wodzie, obieramy ze skórki a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego czosnku. Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 2 krople octu balsamicznego. Przyprawiamy pieprzem, oregano, solą i cukrem do smaku, dokładnie mieszamy. Zamiast świeżych pomidorów do sosu można także dodać pomidory z puszki w sosie pomidorowym.

Formę do pieczenia pizzy smarujemy równomiernie olejem. Odrywamy połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Na ciasto nakładamy 5 łyżek stołowych sosu, posypujemy startym serem a następnie nakładamy kolejno szynkę, cebulę i pomidory.

Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysuwamy pizzę i obficie posypujemy serem. Pieczemy jeszcze przez 6-7 minut aż ser się stopi.

9/04/2013

Banana Split

Kiedy aktorka wsiada na pokład samolotu linii British Airways od razu zamawia go zamawia. - Chętnie latałabym także innymi liniami, gdyby podawano tam banana split. Ale ten deser serwuje się tylko tu - tłumaczy Scarlett Johansson. Deser jest amerykańskim wynalazkiem. W oryginalnej wersji składa się z trzech gałek lodów (waniliowe, czekoladowe, truskawkowe) umieszczonych pomiędzy połówkami banana. Lody polewa się słodkimi sosami owocowymi, dekoruje bitą śmietaną, orzechami włoskimi oraz wiśnią kandyzowaną w likierze. Całość podaje się na podłużnym małym półmisku.

Deser wymyślił w 1904 roku David Strickler. Co ciekawe, nie miał on nic wspólnego z gastronomią. Był farmaceutą i optykiem, który po skończeniu studiów prowadził własną aptekę.


Składniki
banany
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
3-4 łyżki brązowego cukru
kilka łyżek syropu z trzciny cukrowej
250 ml słodkiej śmietanki
łyżka masła

dodatki (wg uznania):
 lody
owoce
siekane orzechy
bita śmietana
posypki

Czekoladę połamaną na kawałki, cukier, śmietankę, syrop i masło podgrzewamy w rondelku na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Obieramy banany, przekrawamy wzdłuż. Na talerzyku układamy połówki banana, nakładamy między nimi kilka kulek lodów, całość polewamy sosem czekoladowym/ bita śmietaną i posypujemy pokruszonymi orzeszkami (np. ziemnymi)/ posypka lub dekorujemy innym owocem.

9/03/2013

KURCZAK MIODOWO-MUSZTARDOWY

Składniki (2 porcje):

podwójna pierś kurczaka
4 łyżki miodu
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki musztardy francuskiej
4 ząbki czosnku startego
4 cm świeżego imbiru, startego
szczypta suszonego chili 
sól
olej


Kurczaka myjemy i dzielimy na 4 kotlety, lekko oprószamy solą. Musztardy, miód, czosnek, imbir i szczyptę chili dobrze mieszamy. Dodajemy kurczaka i wcieramy w niego marynatę. Odkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową, lekko natłuszczona olejem i smażyć kotlety polewając co jakiś czas marynatą.


9/02/2013

Quesadillas z serem brie, brzoskwinią i suszonym pomidorami

Składniki (na 2 porcje)

4 tortille
opakowanie sera brie (150 g)
1 duża, soczysta brzoskwinia
4 suszone pomidory z zalewy, odsączone
ocet lub krem balsamiczny
oliwa z oliwek
sól 
pieprz


Brzoskwinię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę, Każdą połówkę kroimy w  0,5 cm plasterki. Ser brie i pomidory kroimy w plasterki. Tortillę kładziemy talerzu – równomiernie układamy pomidory, brzoskwinie i ser brie. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy drugą tortillą. Wkładamy do nagrzanego do 150 C piekarnika na 5 minut lub na krotko do mikrofali, tak aby ser się delikatnie rozpuścił. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na 6 trójkątów. Podajemy na ciepło.


9/01/2013

Carpaccio z salsa pomidorowa i sosem holenderskim

Składniki (2 porcje):

8 plastrów carpaccio wołowego
mięta do dekoracji

salsa:
3 - 4  pomidory
0,5 białej cebuli
0,5 papryczki chilli (serrano lub jalapeno)
garść posiekanej kolendry
ząbek czosnku 
2 łyżki świeżego soku z limonki
sól, pieprz 

sos holenderski:
2 łyżki masła, miękkiego
3 żółtka
150 ml śmietany kremówki
szklanka drobno posiekanej mięty
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz 



Pomidory kroimy w kostkę, cebulę papryczkę w drobną kostkę. Pokrojone pomidory, cebulę, chilli, kolendrę i sok z limonki. Mieszamy w miseczce, tak aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej tak aby wszystkie aromaty przeszły smakami.

Wszystkie składniki sosu, z wyjątkiem soku z cytryny, mieszamy z solą i pieprzem w metalowej miseczce. Umieszczamy miskę nad gotującą się wodą. Trzepaczką stale mieszamy sos w misce na łaźni wodnej, aż sos będzie gęsty i gładki. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na talerzy układamy zawinięte w ruloniki 3-4 plastry carpaccio, po bokach nakładamy łyżką salsę i sos holenderski. Dekorujemy liśćmi świeżej mięty.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...