6/30/2015

Fit kanapka z pieczonym dorszem

Składniki (2 porcje):

3 filety z dorsza

marynata musztardowo-ziołowa:

0,5 łyżki musztardy rosyjskiej
1 łyżka przyprawy do ryb
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 pęczk drobno posiekanego koperku
0,5 łyżkI miodu lipowego
sok z 0,5 cytryny
2 łyżki chrzanu śmietankowego

do podania:

2 razowe bułki
koperek
pomidorki koktajlowe


Umyty i osuszony filet z dorsza nacieramy marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i piec około 40 minut w temperaturze 90°C (dokładny czas pieczenia zależy od wielkości fileta). Tak przygotowanego dorsza podajemy na razowej bułce z chrzanem śmietankowym, koperkiem i pomidorkami koktajlowymi..

6/21/2015

ZIELONY Ekspresowy koktajl KIWI / JABŁKO

Podobno kiwi to bomba witaminowa. Skąd taka opinia? Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto zawiera witaminę K, potas, witaminę E, kwas foliowy, miedź, magnez, wapń i dużo dobroczynnego błonnika!

Co ciekawe:

KIWI:  
Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz.
Zawiera tyle potasu co banan.
Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry.
Zgniecione czarne nasiona kiwi dają olej bogaty w Omaga 3 kwasy tłuszczowe.

A co z jabłkiem? Do jedznia jabłek chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Poniżej najdziecie przepis na cudownie zielony, ekspresowy, lekko kwaśny, super odżywczy koktajl. A więc do dzieła!

Składniki (1 porcja):

1 duże jabłko
1 kiwi
1 szklanka wody


Kiwi i jabłko obieramy, wrzucamy do blendera, dolewamy wody i całość miksujemy na gładką masę.



6/14/2015

Orzeźwiający koktajl arbuz / MELON / banan / KIWI / morela

Składniki (1-2 porcje):

200 g arbuza
200 g melona
1/3 banana
1 kiwi
1 morela
100 g wody


Wszystkie składniki wklądamy do miski blendera i miksujemy na gładką masę. Mniam!

6/06/2015

ZIELONY koktajl - melon / awokado / natka pietruszka

Taki koktajl to idealna propozycja na letnie, gorące dni. Smak melona i ananasa skutecznie orzeźwia. Jest to propozycja wegańska, bez dodatku mleka czy jogurtu. Nie dość, że pyszna to dzięki przemyślanemu połączeniu składników dostarcza on cennych wartości odżywczych takich jak tłuszcze jednonienasycone oraz kwasy omega-3 w awokado i oczywiście masa witaminy C i kwasu foliowego z natki pietruszki. Polecam!


Składniki (2 porcje):

0,5 obranego, dojrzałego awokado
1 szklanka miąższu z melona
sok z połowy limonki
0,5 szklanki soku jabłkowego lub ananasowego
garś posiekanej natki pietruszki
1 łyżka miodu


Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze do koktajli i miksujemy na gładką masę. Rozlewamy do szklanek. Koktajl można przechowywać, przykryty, w lodówce do 24 godzin.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...