12/08/2016

FIT czwartek: wegańskie ciasto szpinakowo-kokosowe

Wiem, wiem. Brzmi dziwnie. Ale spróbujcie, a z pewnością będziecie mile zaskoczeni.


Składniki:

1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka wiórków kokosowych
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/2 szklanki mleka migdałowego*


Jeśli nie zależy Wam na wersji w 100% wegańskiej, mleko migdałowe można z powodzenem zastąpić krowim 2%.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Szpinak rozmrażam, odlewamy nadmiar wody. Odciśnięty szpinak dodajemy do wymieszanych składników suchych, dodajemy olej kokosowy i mleko i całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy, o średnicy 18-20 cm, wyłożonej tylko papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut pierwsze 10 minut z termoobiegiem, później bez) lub do tzw. "suchego patyczka".

Ostudzone ciasto dekorujemy jogurtem naturalnym i wybranym owocem, u mnie mango. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe, chętnie bym sobie takie przekąsiła, nie tylko w czwartek. Wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...