12/03/2016

"Bez Tytułu"


Już jakiś czas temu, późnym latem przy ul. Poznańskiej 16 na warszawskim Śródmieściu otworzyła się nowa restauracja. Jak się nazywa? "Bez tytuły". Ciekawe. Ciekawy jest też wystrój lokalu, który składa się z części restauracyjnej i klimatycznej części barowej piętro niżej. Wystrój jest prosty, z wpływami industrialnego designu, a część ścian zdobią pop-artowe plakaty. Wiele elementów, ale o dziwo wszystko składa się w jedną całość. A jak sprawa wygląda od kuchni? 



Lokal otworzyła francusko-polska para, kuchnią zawiaduje francuski szef kuchni Erwan Debono, a część obsługi jest francuskojęzyczna (jeden z kelnerów nie mówi nawet słowa po polsku!). Karta dzieli się na kilka podrozdziałów. Pierwszy to tapasy i przekąski począwszy od prostych oliwek i tapenady, przez nugat foie gras, a skończywszy na befsztyku tatarskim. Potem mamy sałaty i zupy, które są dopasowane do sezonu. Wśród głównych dań znajdziemy m.in. polędwicę wołową, filet z sandacza czy burger z siekanej kaczki z foie gras. Dania są skomponowane zarówno z  produktów z drugiego końca świata jak i tych lokalnych, polskich jak warzywa od pana Ziółko, sery z Koziej Farmy Złotna czy polskie ryby. Karta ma się regularnie zmieniać i dopasowywać do dostępnych, sezonowych produktów. Kuchnia niby bez barier, a jednak z silnymi francuskimi wpływami. "Bez Tytułu" karmi klasycznie, bezpretensjonalnie ale jest tym wszystkim doskonała.






W "Bez Tytułu" filozofią jest tylko jedna zasada - stół to nie tylko mebel, to zaproszenie do wspólnego ucztowania. Ta restauracja to dobre miejsce zarówno na rodzinny obiad, kolację we dwoje, szybki lunch w tygodniu jak i wieczornego drinka z przyjaciółmi.


foto: własność restauracji

Bez Tytułu                                                           ceny: umiarkowanie wsokie
ul. Poznańska 16        
tel. 22 251 52 88                                                 okazja: lunch, elegancka kolacja, we dwoje, na drinka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...