1/04/2014

Ciasteczka totalnie czekoladowe

Składniki (na 12 sztuk):

125 g gorzkiej czekolady
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru 
50 g cukru
150 g mąki pszennej
30 g kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczki aromatu waniliowego
1 zimne jajko 
500 g posiekanej czekolady


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej,w misce nad gotującą wodą. W misce ubijamy razem masło i cukier, aż masa będzie gładka. W innej misce umieszczamy mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy aromat waniliowy i rozpuszczoną czekoladę do mieszaniny cukru i masła, a następnie jajko i całość mieszamy na gładką masę.

Gotową masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do całkowitego połączenia. Na koniec mieszamy z kawałkami czekolady. Łyżką nakładamy masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 16 minut.

1 komentarz:

  1. Wyglądają obłędnie! Jak nie domowe - równiutkie i idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...