10/03/2016

Pasta zoodle z sosem Alfredo z pieczonej papryki i koziego sera

To już prawdziwie jesienny przepis, bo pogoda za oknem zmieniła się z dnia na dzień a niebo nie jest łaskawe i cały dzień płacze za minionym latem. Drzewa nabrały kolorów, więc nasze talerze nie mogą ich stracić!

To danie jest banalnie proste, lekkie ale sycące i pyszne zarazem. Kto miał okaję próbować wcześniej pieczonej papryki, doskonale wie że taki sos smakuje wyśmienicie.


Składniki:
1 duża cukinia
2 duże papryki
1 ząbek czosnku
25 g twardego sera koziego
150 ml mleka
garść natki pietruszki
sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C. Do nagrzanego piekarnikia wstawiamy całe papryki i pieczemy 25-30 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry.

W między czasie na 2 łyżkach oliwy podsmażamy czosnek i dodajemy przygotowaną paprykę. Do całości dolewamy mleko i starty kozi ser. Wszystko gotujemy przez 3 minuty bez przykrycia, doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem na jednolity sos.

Makaron z cukinii przygotowujemy przy użyciu specjalnego urządzenia lub obieraczki do warzyw. przelewamy wrzątkiem. 

Na dnie talerza wylewamy sos, na którym układamy "gniazdo" z makaronu z cukinii. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...