To danie jest banalnie proste, lekkie ale sycące i pyszne zarazem. Kto miał okaję próbować wcześniej pieczonej papryki, doskonale wie że taki sos smakuje wyśmienicie.
25 g twardego sera koziego
150 ml mleka
garść natki pietruszki
sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C. Do nagrzanego piekarnikia wstawiamy całe papryki i pieczemy 25-30 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry.
W między czasie na 2 łyżkach oliwy podsmażamy czosnek i dodajemy przygotowaną paprykę. Do całości dolewamy mleko i starty kozi ser. Wszystko gotujemy przez 3 minuty bez przykrycia, doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem na jednolity sos.
Makaron z cukinii przygotowujemy przy użyciu specjalnego urządzenia lub obieraczki do warzyw. przelewamy wrzątkiem.
Na dnie talerza wylewamy sos, na którym układamy "gniazdo" z makaronu z cukinii. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz