Składniki (na 12 sztuk):
125 g gorzkiej czekolady
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
50 g cukru
150 g mąki pszennej
30 g kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczki aromatu waniliowego
1 zimne jajko
500 g posiekanej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej,w misce nad gotującą wodą. W misce ubijamy razem masło i cukier, aż masa będzie gładka. W innej misce umieszczamy mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy aromat waniliowy i rozpuszczoną czekoladę do mieszaniny cukru i masła, a następnie jajko i całość mieszamy na gładką masę.
Gotową masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do całkowitego połączenia. Na koniec mieszamy z kawałkami czekolady. Łyżką nakładamy masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 16 minut.
Wyglądają obłędnie! Jak nie domowe - równiutkie i idealne :)
OdpowiedzUsuń