4/04/2014

Szybka tarta na cieście francuskim z serem feta, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki (4 porcje):

opakowanie ciasta francuskiego
200 g liści szpinaku
175 g suszonych pomidorów w oleju
100 g sera feta
6 czarnych oliwek
2 jajka


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Szpinak myjemy i od liści odrywamy gałązki. Szpinak wykładamy na dużą patelnię, dodajemy 3 łyżki wody i mieszając podduszamy przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przekładamy na sito, odsączamy, dokładnie odciskamy wodę, siekamy. W misce szpinak mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami, odsączonym z zalewy, pokruszonym ser feta i jajkami, doprawiamy solą (ale ostrożnie bo ser feta jest słony!) i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Ceramiczną formę do tart delikatnie natłuszczamy oliwą i wykładamy ciastem francuskim, przycinając nadmiar ciasta na bokach. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto wykładamy przygotowany farsz. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki oliwki. Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

1 komentarz:

  1. mmm, pysznie :) lubię suszone pomidory!
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...