1/07/2014

Piwoszki

Składniki:

300 g mąki
250 g  żółtego pikantnego sera
2 żółtka
250 g masła
1 słoiczek oliwek z papryką
2 żółtka do posmarowania


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy całość nożem. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobniony, ścieramy ser żółty na grubej tarce i dodajemy do mąki z masłem. Tworzymy dołeczek i dodajemy 2 żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, lekko podsypując mąką.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe, okrągłe ciasteczka. Każde smarujemy rozmąconym żółtkiem. Oliwki kroimy w poprzek na dwie, a jeśli są twarde, na trzy części. Na każde ciastko kładziemy rozkrojoną oliwkę, lekko dociskając. Blachę smarujemy cieniutko masłem i kładziemy na niej ciasteczka.

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...