3/11/2015

Miodowe ciasto migdałowe - bez cukru

Składniki (forma 26 x 7 cm):

175 g miękkiego masła
120 g + 2 łyżki płynnego miodu
85 g mielonych migdałów
200 g mąki żytniej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
1 dodatkowe białko
85 g migdałów w płatkach



Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce umieszczamy masło, miód, mielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon i jogurt. Mieszamy. Dodajemy żółtka z 2 jaj. Miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 jaj ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy je z resztą składników.

Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Formą uderzamy kilka razy o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wierzch posypujemy płątkami migdałów. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55 min lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, polewamy wierzch 2 łyżkami miodu i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 5 minut po czym wyjmujemy z piekarnika i z formy i odstawiamy na kratce do ostygnięcia.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...