Sezon na śliwki. Macie do wyboru kilka pysznych rodzajów śliwek: mirabelki, renklody, no i oczywiście niezastąpione węgierki! My najbardziej lubimy je w cieście lub w jakimś prostym deserze. Wykorzystajcie je wszystkie, bo sezon trwa w najlepsze.
Składniki (na 8 sztuk):
porcja ciasta francuskiego
15 mniejszych/ 10 większych śliwek
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
4 łyżeczki ciepłej wody
2 łyżki migdałów w płatkach
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie powinno być w temperaturze pokojowej. Prostokąt dzielimy na 8 kwadratów. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. W zależności od wielkości śliwek, jakich używamy, na każdy kwadrat kładziemy 4-6 połówek śliwek. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy połową rozdrobnionych delikatnie w moździerzu płatków migdałów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut lub do momentu gdy ciasto uzyska złoty kolor.
W międzyczasie przygotowujemy lukier. Do miseczki z cukrem pudrem dodajemy letnią wodę i sok z cytryny i dokładnie, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciastka po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, aby trochę ostygły, po czym na każde ciastko nakładamy lukier i posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi. Smacznego!
takie proste a takie sliczne:))
OdpowiedzUsuń