Nazwa Malva Pudding pochodzi od wina Malvasia z Madery. Deserowe wino i deser były podawane razem po daniu głównym na stołach w Kapsztadzie. Jest pochodzenia holenderskiego, z wieloma unikalnymi dodatkami, które mogą się różnić w różnych rejonach RPA, jak imbir, dżem morelowy. Istnieje również wiele wariantów tego deseru przykładowo Cape Brandy Pudding z dodatkiem brandy i daktyli. Tipsy Tart zawiera tylko brandy.
Składniki (8 porcji):
pudding:
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżka dżemu morelowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
duża szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżeczka octu
1 szklanka mleka
sos:
1 szklanka śmietany
125g masła
1 szklanka cukru
0,5 szklanki ciepłej wody
Jajko z cukrem ubijamy mikserem. Dodajemy dżem, mieszamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę, sodę i sól. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło, a potem ocet, po czym powoli dodajemy mąkę. Dobrze ubijamy i pieczemy w przykrytym naczyniu w temperaturze 180 C przez 45-60 minut.
Mieszamy razem składniki sosu i zalewamy pudding po nałożeniu na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz