1/11/2013

Przewodnik smakosza: belgijskie pralinki Leonidasa | Gourmet Guide: Leonidas Belgian chocolates





Tradycyjne podejście, innowacyjne wzornictwo i raj dla podniebienia – to cechy typowe dla belgijskich producentów czekolady. Wśród nich wyróżnia się powstały w 1913 roku Leonidas, świętujący obecnie jubileusz 100-lecia swojego istnienia. Zarówno w Belgii, jak i we Francji, prowadzi ok. 350 sklepów, usiłując zachować tradycję i zatrzymać dotychczasowych klientów, a jednocześnie być marką innowacyjną, pozyskującą nowych konsumentów.

Leonidas kładzie nacisk na świeżość i wykorzystywanie naturalnych składników. W produkcji swoich czekoladek używa 100 proc. masła kakaowego, orzechów laskowych z Turcji, wiśni z francuskiej krainy Périgord, migdałów z Włoch i orzechów włoskich z Grenoble. Jego bestsellerem są pralinki Manon w białej czekoladzie z kawowym nadzieniem. Dla miłośników tradycyjnych smaków do wyboru są pralinki z czekolady białej, mlecznej czy gorzkiej, ale równie dużo czekoladek Leonidas oferuje fanom ganache, trufli, marcepanu, suszonych owoców czy alkoholu.

Na 100-lecie działalności Leonidas wprowadził m.in. trzy modele ekskluzywnych metalowych pudełek oraz jubileuszowe edycje czekoladek mlecznych, tradycyjnych czekoladek w pikantniejszej wersji dla fanów gorzej czekolady oraz pralinek z orzechami laskowymi. Kolejne niespodzianki, w tym nowe smaki, opakowania i dekoracje sklepów, wprowadzane mają być przez cały jubileuszowy rok.

Markę stworzył Leonidas Kestekides, który swoją działalność cukierniczą prowadził wcześniej w Stanach Zjednoczonych. W 1913 roku podczas prezentacji swoich słodkich dzieł na targach w Gandawie poznał swoją miłość i już tu pozostał. Jego potomkowie prowadzą teraz firmę znaną na całym świecie, mającą 1400 placówek w 50 krajach i sprzedającą rocznie 6 tys. ton czekolady. Rozwój marki skupia się wokół gospodarek wschodzących, w tym Chin, w których działa już 40 sklepów Leonidasa.

Wizyta w jednym z punktów sprzedaży Leonidasa jest obowiązkowa podczas każdej wycieczki do Belgii, przynajmniej dla szanującego się smakosza czekolady. W Polsce Leonidas swój firmowy sklep otworzył w Bydgoszczy. Niestety jego właściciel, Marcel Roosen, zmarł jesienią 2012 roku, pozostawiając los sklepu niepewnym.


The traditional approach, innovative design, and a paradise for the palate - this is typical of Belgian chocolate manufacturers. Among them there is established in 1913, Leonidas, now celebrating 100th anniversary of its existence. Both in Belgium and in France, runs about 350 stores, trying to keep the tradition and retain existing customers, and at the same time be an innovative brand, attracting new consumers.

Leonidas emphasizes the use of fresh and natural ingredients. In the production of their chocolates uses 100 percent. cocoa butter, hazelnuts from Turkey, the land of cherries from the French Périgord, almonds from Italy and walnuts from Grenoble. His best seller is pralines Manon in white chocolate with coffee filling. For lovers of traditional flavors to choose chocolate pralines with white, milk or dark, but also a lot of Leonidas chocolates offers fans ganache, truffles, marzipan, dried fruit and alcohol.

At the 100-anniversary of Leonidas has introduced such Three models of exclusive metal boxes and milk chocolates anniversary editions of traditional chocolates in pikantniejszej version for fans of chocolate and pralines worse with hazelnuts. Further surprises, including new flavors, packaging and decor shops, are to be introduced throughout the jubilee year.

The brand has created Leonidas Kestekides that its confectionery business was previously in the United States. In 1913, during the presentation of his sweet works at the fair in Ghent met his love, and have remained here. His descendants now run a company known around the world, having 1,400 outlets in 50 countries and sells 6 thousand per year. tons of chocolate. Brand development focuses on emerging economies, including China, which already operates 40 stores Leonidas.


A visit to one of the selling points of Leonidas is obligatory on every trip to Belgium, at least for self-respecting gourmet chocolate. In Poland, Leonidas your corporate store opened in Bydgoszcz. Unfortunately, his owner, Marcel Roosen, died in the autumn of 2012, leaving uncertain the fate of the shop.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...