11/14/2013

Niemiecka szarlotka

Dziś przedstawiam wam przepis na klasyczną, tradycyjna niemiecką szarlotkę. Pieczoną bardzo często w zimie, w okresie świątecznym . W Hamburg, gdzie jest zazwyczaj zimno, wietrznie i mało przyjemnie, to ciasto można jeść niemal o każdej porze roku, z filiżanką gorącej kawy.

Składniki (10-12 porcji):
1,5 szklanki mąki
szklanka brązowego cukru (jeśli używamy słodszej odmiany jabłek, można mniej)
3/ 4 kostki masła
2 jajka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
6 jabłek (najlepiej szarej renety)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, tniemy na ćwiartki, a te wzdłuż na plasterki. Przygotowane jabłka wrzucamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki cukru i cynamon. Odstawiamy na bok.

Teraz mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu topimy masło i mieszamy z jajkami, jogurtem i jabłkami. Łączymy masy o oby misek. Delikatnie mieszamy, aby jabłka nie nie porozpadały. W wysmarowanej formie układamy okrężnie plastry jabłek w 2 rzędach.

Wstawiamy naszą szarlotkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem środek ciasta, jeśli wychodzi czysty, to oznacza, że ciasto jest już upieczone, jeśli nie pieczemy je przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. Podajemy samą lub jeśli lubimy, z gałką lodów waniliowych. Mniam!

1 komentarz:

  1. Szarlotka to idealny deser na jesienne popołudnie! Zapisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...