3/14/2015

Razowy chlebek bananowo-ananasowy - bez cukru

Składniki (6 porcji):

1 dojrzały banan
1/2 szklanki odsączonego ananasa z puszki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki mąki żytniej razowej
0,5 szklanki masła*
0,5 szklanki miodu wielokwiatowego
2 duże jajka*
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli


*masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Masło i miód umieszczamy w misce miksera i łączymy ze sobą na delikatnych obrotach. Następnie dodajemy aromat i po kolei jajka. Odsączonego ananasa blendujemy razem z bananem i wiórkami kokosowymi.

Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i dodajemy partiami do płynnej części ciasta, delikatnie mieszając.

Formę na mini chlebki lub po prostu dużą formę keksówkę spryskujemy olejem w sprayu lub natłuszczamy masłem. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do formy, po czym uderzamy formą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 65-75 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

4 komentarze:

  1. smakowite chlebki, z ananasem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebki bananowe robię bardzo często, ale z ananasem to nie jadłam, a z pewnością smakuje świetnie, tym bardziej, że zawiera także wiórki kokosowe :):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...