7/01/2014

Jagodowe ciasto z białą czekoladą

Składniki*: 

3/4 szklanki jagód 
100 g białej czekolady, drobno połamanej
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3/4 szklanki maślanki
4 łyżki jasnego brązowego cukru


*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie, dodajemy jajko i aromat. Dokładnie mieszamy. Do maślanej masy dodajemy szklankę mąki, krótko mieszamy. Dodajemy maślankę, resztę mąki, miksujemy.

Jagody, razem z białą czekoladą dodajemy do ciasta, mieszamy krótko łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy brązowym cukrem.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...