Składniki*:
3/4 szklanki jagód
100 g białej czekolady, drobno połamanej
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3/4 szklanki maślanki
4 łyżki jasnego brązowego cukru
*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie, dodajemy jajko i aromat. Dokładnie mieszamy. Do maślanej masy dodajemy szklankę mąki, krótko mieszamy. Dodajemy maślankę, resztę mąki, miksujemy.
Jagody, razem z białą czekoladą dodajemy do ciasta, mieszamy krótko łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy brązowym cukrem.
Całość wstawiamy do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
fajny przepis, teraz tylko muszę czekać aż ostygnie.. :)
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze ?
OdpowiedzUsuń190 C
Usuń