9/08/2014

Salade lyonnaise czyli francuska sałatka z boczkiem i jajkiem w koszulce

Ta sałatka na ciepło, pochodząca z regionu francuskich Alp, a konkretnie z Lyonu, nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje jako kombinacja chrupiącego boczku i rozpływającego się w ustach jajka. Sprawdzi się doskonale jako przystawka, ale także jako danie główne.


Składniki (2 porcje):

sałatka:

150 g świeżego mleczu (ewentualnie dowolnej sałaty)
około 100 g boczek wędzony pokroić w lardons 
2 jajka

grzanki:

2 kromki czerstwego chleba 
2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub oliwy z oliwek) 
0,5 łyżeczki musztardy Dijon 

dressing:

sól, pieprz
1 łyżka octu białego lub winnego 
2-3 łyżki oleju roślinnego 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. W misce mieszamy olej i musztardę. Dodajemy chleb pokrojony w kostkę o boku 1 cm i dokładnie mieszamy, tak, aby chleb był pokryty ze wszystkich stron. Tak przygotowane grzanki wykładamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, obracając w połowie pieczenia, tak aby były jednolicie złociste. Po tym czasie wyjmujemy grzanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

dressing: W szklance mieszamy sól, pieprz, ocet i dolewamy olej. Mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni, podsmażamy boczek, pokrojony w kostkę, na dużym ogniu, aż będzie złocisty.

Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet i razem zagotowujemy. Jajko w temperaturze pokojowej wbijamy do małej filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i za pomocą łyżki mieszamy ją tak długo, aż na środku pojawi się wir. Jednym, sprawnym ruchem wlewamy jajko z filiżanki w sam środek kręcącego się wiru. Gotujemy ok. 3 minut. Jajko delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszamy na ręczniku papierowym. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.

Na głębokich talerzach, układamy mlecze (wcześniej umyte i wysuszone) w kształcie gniazda, pozostawiając miejsce w środku. Posypujemy przysmażonym boczkiem i większością grzanek (resztą posypujemy wierzch). Całość polewamy kilkoma łyżkami dressingu. Na koniec wykładamy jajko w koszulce. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pozostałymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...