Składniki (2 porcje):
sałatka:
150 g świeżego mleczu (ewentualnie dowolnej sałaty)
około 100 g boczek wędzony pokroić w lardons
2 jajka
grzanki:
2 kromki czerstwego chleba
2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub oliwy z oliwek)
0,5 łyżeczki musztardy Dijon
dressing:
sól, pieprz
1 łyżka octu białego lub winnego
2-3 łyżki oleju roślinnego
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. W misce mieszamy olej i musztardę. Dodajemy chleb pokrojony w kostkę o boku 1 cm i dokładnie mieszamy, tak, aby chleb był pokryty ze wszystkich stron. Tak przygotowane grzanki wykładamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, obracając w połowie pieczenia, tak aby były jednolicie złociste. Po tym czasie wyjmujemy grzanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
dressing: W szklance mieszamy sól, pieprz, ocet i dolewamy olej. Mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni, podsmażamy boczek, pokrojony w kostkę, na dużym ogniu, aż będzie złocisty.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet i razem zagotowujemy. Jajko w temperaturze pokojowej wbijamy do małej filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i za pomocą łyżki mieszamy ją tak długo, aż na środku pojawi się wir. Jednym, sprawnym ruchem wlewamy jajko z filiżanki w sam środek kręcącego się wiru. Gotujemy ok. 3 minut. Jajko delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszamy na ręczniku papierowym. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.
Na głębokich talerzach, układamy mlecze (wcześniej umyte i wysuszone) w kształcie gniazda, pozostawiając miejsce w środku. Posypujemy przysmażonym boczkiem i większością grzanek (resztą posypujemy wierzch). Całość polewamy kilkoma łyżkami dressingu. Na koniec wykładamy jajko w koszulce. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pozostałymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz