Składniki:
200 g jagód
140 g mąki pszennej
60 g mąki żytniej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
3 jajka
200 g cukru trzcinowego
250 ml jogurtu Mleko
125 ml oliwy z oliwek
skórka z 1 cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. W dużej misce mieszamy obie mąki, skrobię, proszek do pieczenia i sól.
W innej misce łączymy skórkę z cytryny, jajka, cukier, jogurt, oliwę z oliwek. Dodajemy mokre składniki do suchych i całość mieszamy. Na koniec dodajemy jagody, delikatnie mieszamy i przelewamy masę do przygotowanej wcześniej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy przez 30 do 40 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do ostygnięcia, po czym obracamy je i wyjmujemy z formy.
Proste, a przy tym piękne i smaczne:) czego chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuń