6/26/2014

Clafoutis

Clafoutis (wymawiane „klafuti“) to dowód na to, że nawet niezbyt doświadczona w kuchni osoba może przygotować z sukcesem wykwintne francuskie danie.

To deser z owoców, zapiekanych pod ciastem wykonanym z mąki, jajek, cukru i mleka. Często dodaje się też do niego amaretto, płatki migdałowe i wanilię, i posypuje cukrem pudrem.

Przepis jest na tyle prosty, że clafoutis nadaje się dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni, a jednocześnie jest bardzo smaczny. Klasyczny clafoutis przygotowuje się z czereśniami lub wiśniami, ale można je zastąpić innymi owocami: morelami, jeżynami, brzoskwiniami, nektarynkami lub śliwkami, a nawet jabłkami czy żurawinami.

Danie to pochodzi z regionu Limousin, gdzie tradycyjnie nie usuwa się pestek z czereśni lub wiśni przed pieczeniem, bowiem ich obecność gwarantuje intensywniejszy smak. W XIX wieku clafoutis stał się popularny w całej Francji, a dziś jest znany i przygotowywany w wielu krajach, także w Polsce.



Składniki:
ciasto
1 szklanka słodkiej śmietanki 
4 jaja
100 g mąki
60 g cukru
szczypta soli
laska wanilii
łyżka rumu lub brandy (opcjonalnie)

owoce:
 czereśnie lub wiśnie bez pestek, maliny, jagody
(w ilości by zakryć dno naczynek)

Laskę wanilii rozcinamy zeskrobujemy ziarenka ze środka, dodajemy do reszty składników. Wszystkie składniki ciasta miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.


Naczynka żaroodporne (okrągłe o średnicy ok. 5 cm)  napełniamy płynnym ciastem do wysokości ok. 0,6 cm. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 5 min, aż wierzch się zetnie . Na zapieczonych spodzach rozkładamy jedną warstwę owoców. Zalewamy ciastem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. Najlepsze smakuje wyjęte prosto z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...