7/24/2013

Biltong, czyli suszona wołowina



Sposób przyrządzenia:
  • Mięso pokroić wzdłuż włókien na plastry od grubość do 5 cm i długości do 12 cm.
  • Płaty wymoczyć w occie przez 3 minuty.
  • Mięso natrzeć mieszanką przypraw: zmieloną kolendrą, solą, pieprzem i brązowym cukrem.
  • Odsączyć krew i włożyć na dobę do lodówki, aby się zamarynowało.
  • Następnie powiesić mięso pionowo na haczyku w przewiewnym, suchym miejscu gdzie nie brakuje światła na 4-5 dni by stało się wystarczająco suche i twarde.
  • Przed jedzeniem pokroić na jeszcze cieńsze plasterki gdyż w ten sposób jeszcze lepiej smakuje jako przekąska.

W RPA Biltong uważany jest za jedną z najpopularniejszych potraw fast-food i ma rzesze swoich zwolenników.
W podobny sposób można przygotować droewors, czyli suchą kiełbasę oraz bokkoms – solną rybę uznawaną za specjalność na Zachodnim Wybrzeżu.

2 komentarze:

  1. a jaka czesc wolowiny najlepiej uzyc?

    z gory dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyć polędwicy, ale z własnego doświadczenia wiem, że pierwsza krzyżowa też się świetnie sprawdzi.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...