Sposób przyrządzenia:
- Mięso pokroić wzdłuż włókien na plastry od grubość do 5 cm i długości do 12 cm.
- Płaty wymoczyć w occie przez 3 minuty.
- Mięso natrzeć mieszanką przypraw: zmieloną kolendrą, solą, pieprzem i brązowym cukrem.
- Odsączyć krew i włożyć na dobę do lodówki, aby się zamarynowało.
- Następnie powiesić mięso pionowo na haczyku w przewiewnym, suchym miejscu gdzie nie brakuje światła na 4-5 dni by stało się wystarczająco suche i twarde.
- Przed jedzeniem pokroić na jeszcze cieńsze plasterki gdyż w ten sposób jeszcze lepiej smakuje jako przekąska.
W RPA Biltong uważany jest za jedną z najpopularniejszych potraw fast-food i ma rzesze swoich zwolenników.
W podobny sposób można przygotować droewors, czyli suchą kiełbasę oraz bokkoms – solną rybę uznawaną za specjalność na Zachodnim Wybrzeżu.
a jaka czesc wolowiny najlepiej uzyc?
OdpowiedzUsuńz gory dzieki
Najlepiej użyć polędwicy, ale z własnego doświadczenia wiem, że pierwsza krzyżowa też się świetnie sprawdzi.
Usuń