1/21/2015

Klasyczna galaretka z kurczaka

Składniki:

1 kurczak
2 marchwi
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
por
posiekana natka pietruszki
2 jajka ugotowane na twardo
100 g groszku konserwowego
3 łyżki żelatyny




Kurczaka wkładamy do dużego garnka z wodą, zagotowujemy, po czym dokładam włoszczyznę, solimy i całość gotujemy około 1,5 godziny, do momentu aż mięso będzie miękkie. Marchewkę wyciągamy z rosołu wcześniej, jak już będzie miękka i kroimy ją w drobną kostkę.

Kurczaka po wyjęciu studzimy, oddzielamy mięso od kości, skóry, chrząstek i dzielimy na małe kawałki. Jajka gotujemy w międzyczasie na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gorący rosół odcedzić i doprawić solą oraz pieprzem. Żelatynę bardzo dokładnie mieszamy z bardzo gorącym rosołem w proporcji 3 łyżki żelatyny na 0,8 l rosołu.

Na dnie każdej salaterki układamy liść natki pietruszki, 3 ćwiartki jajka, pokrojoną marchewkę groszek,  a na to mięso i  całość zalewamy rosołem wymieszanym z żelatyną. Odstawimy do stężenia w chłodne miejsce, a następnie wkładamy do lodówki.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...