1/25/2015

Tarta: mozarella i suszone pomidory na cieście francuskim

Składniki (na 4 porcje):

1 opakowanie ciasta francuskiego
słoik suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
1 kulka sera mozarella
1 jajko
zioła prowansalskie
sól, pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180. Ciasto francuskie dzielimy na 2 prostokąty. Zawijamy rogi, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika, po czym wyjmujemy. Odsączone pomidory i czosnek drobno siekamy i tak uzyskaną pastą smarujemy podpieczony i ostudzony spód, na wierzch układamy pokrojoną w plastry mozarellę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy solą i pieprze.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...