Gotowane mięso? Większości osób kojarzy się ono z raczej z dodatkiem do zupy, a nie daniem głównym. A okazuje się, że odpowiednio przygotowane może być naprawdę pyszne!
Gotując mięso w tradycyjny sposób, czyli w wodzie otrzymujemy smaczny i esencjonalny wywar, niestety samo mięso jest raczej pozbawione smaku, zapachu, a nawet koloru. W końcu wszystko, co dobre pozostało w wodzie. Jak więc je należy gotować? Na parze!
Parowanie staje się coraz popularniejsze, coraz więcej osób docenia tę metodę przygotowywania posiłków, już nie tylko ze względu na aspekt zdrowotny, ale też walory smakowe. Wystarczy tylko odpowiednio je doprawić, a gotowane na parze mięso będzie bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne.
W przypadku parowania, tak jak przy smażeniu czy pieczeniu, najlepiej jest uprzednio mięso zamarynować w mieszance różnorodnych ziół, przypraw, oleju bądź oliwy, soku z cytryny, ewentualnie z dodatkiem wina, octu czy miodu. Po kilku godzinach w lodówce, zamarynowane mięso można gotować na parze:
Gotowanie w parowarze, specjalnym garnku, czy wykorzystując bambusowe koszyczki lub sitka - do wody wlewanej do naczynia należy wrzucić przyprawy, które wykorzystaliśmy do przygotowania marynaty. Lepiej jest wykorzystać świeże zioła niż suszone, gdyż mają one znacznie intensywniejszy smak i aromat. Dodatkowo można dodać kilka kropli soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz