Krakowska restauracja Karakter otworzyła swoje drzwi przy ulicy Brzozowej na początku sierpnia i od jeszcze przed otwarciem wywołała duże poruszenie. Na odważny, kolejny krok w swojej restauracyjnej karierze, zdecydowali się jeden z najlepszych w Krakowie szefów kuchni, Daniel Myśliwiec i właściciele krakowskiego Zazie Bistro. Karakter ma jedną oryginalniejszych kart w mieście, gdzie wegetarianie nie znajdą tu nic dla siebie, nawet w deserach! Tematem przewodnim są bowiem podroby.
Menu jest wyważone, ale daje wybór. Decyzja nigdy nie jest prosta bo karta podzielona jest na pięć części: przystawki, dania główne, chleb &…, desery oraz mule bar. W Karakterze wypijemy też dobre wino, ponieważ za jego selekcję odpowiada Kuba Janicki (Kontretykieta), który słynie z sympatii do win ekologicznych, biodynamicznych i naturalnych.
Wnętrze Karakteru jest minimalistyczne, ale zarazem przytulne. W dekoracji, za którą odpowiada architekt, zlokalizowanego po sąsiedzku Zenitu, Piotr Paradowski, znajdziemy elementy art deco, industrial.Złoto, metal, beton. Jest ładnie.
A obsługa? Młodzi ludzie są bardzo zainteresowani gośćmi, przykładają się, są mili i zawsze na miejscu, jednak momentami jeszcze trochę zagubieni.
Podsumowując: Karkakter to ładne miejsce, gdzie zjemy unikatowe jedzenie za rozsądne pieniądze. Wypijemy starannie dobrane, nie sztandarowe wina, których nie spróbujemy nigdzie indziej w naszym pięknym kraju. Karakter to miejsce z charakterem. Miejsce do którego chce się wracać po więcej!
INFO:
ul. Brzozowa 17, Kraków
tel. 795 818 123
zdjęcia:
restauracja: http://www.piotrparadowski.com/
jedzenie: https://www.instagram.com/marcinczornyjkaluza/
zdjęcia:
restauracja: http://www.piotrparadowski.com/
jedzenie: https://www.instagram.com/marcinczornyjkaluza/
super :) aż się zrobiłam głodna :)
OdpowiedzUsuńsłyszeliśmy ze znajomymi, też się wybieramy :)
OdpowiedzUsuń