Składniki:
180 g ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży instant
250 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli morskiej
3/4 łyżeczki cukru
2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
3 pokrojone czarne oliwki
Keksówkę smarujemy oliwą i wykładamy całe ciasto. Odczekujemy 5 minut, następnie naoliwionymi palcami rozciąmgy ciasto na całą formę. Przykrywamy przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (w ciepłe miejsce bez przeciągów, około 24 - 29 stopni C).
Blachę do pieczenia smarujemy oliwą. Zdejmujemy folię z formy z ciastem Odstawiamy znów w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 240 C i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor przez około 35 minut. Gorącą ciabattę można posmarować oliwą. Studzimy przed pokrojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz