4/08/2014

Ciabatta

Składniki:

180 g ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży instant
250 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli morskiej
3/4 łyżeczki cukru
2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine 
3 pokrojone czarne oliwki



Do misy miksera wlewamy wodę, dodajemy drożdże i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i wlewamy całą oliwę extra virgine oraz pokrojone oliwki. Drewnianą łyżką lub szpatułką łączymy wszystkie składniki. Za pomocą haka miksera miksujemy ciasto na małej prędkości przez 3 minuty, następnie zwiększamy obroty miksera do średnio dużych i miksujemy przez około 8 minut, aż ciasto zbierze się przy haku miksera i nie będzie już kleiło się do boków miski, będzie za to gładkie i elastyczne.

Keksówkę smarujemy oliwą i wykładamy całe ciasto. Odczekujemy 5 minut, następnie naoliwionymi palcami rozciąmgy ciasto na całą formę. Przykrywamy przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (w ciepłe miejsce bez przeciągów, około 24 - 29 stopni C).

Blachę do pieczenia smarujemy oliwą. Zdejmujemy folię z formy z ciastem  Odstawiamy znów w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzewamy do 240 C i wstawiamy ciasto  do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor przez około 35 minut. Gorącą ciabattę można posmarować oliwą. Studzimy przed pokrojeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...