1/31/2013

SAŁATKA QUINOA Z FETĄ, BROKUŁAMI I GRANATEM

Quinoa, czyli komosa ryżowa, w kuchni jest bardzo wszechstronna. Sprawdza się świetnie w roli dodatku do warzywnych gulaszy, można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz. Jak zatem przygotować pyszny posiłek z komosy?

Proponuję Wam dziś przepis na tą zdrową i łatwą w przygotowaniu sałatkę quinoa. Spróbujcie jej kiedyś bo na prawdę warto!

Składniki (na 4 porcje):
300g quinoa
200g opakowanie brokułów
200g ser feta, rozkruszonego
1 duża garść nasion dyni
nasiona z 1 granatu
1 duża garść liści mięty, z grubsza posiekanej
1 duża garść liści pietruszki, z grubsza posiekanej
4/3 dojrzałe pomidory, obrane i posiekane
1 pęczek dymki, drobno pokrojony
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny


Gotujemy quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia w dużej misce. Tymczasem brokuły możemy pociąć na małe kawałki i lekko podgotowujemy, aż zmiękną (4-5 minut będzie ok), i także pozostawiamy do ostygnięcia.

Rozgrzewamy małą patelnię i lekko prażymy nasiona dyni aż będą lekko chrupiące. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

Quinoa i brokuły mieszamy razem wraz z fetą, nasionami granatu, ziołami, pomidorami, cebulą dymką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy z odrobiną soli, (pamiętajcie, że ser feta i tak już ma dość słony smak) i dodajemy jeszcze świeżo mielony pieprz. Mieszamy razem, aż wszystko będzie połączone i albo serwujemy natychmiast lub przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...