1/29/2013

Wszystko o: FENKULE, czyli koprze włoskim

Skąd pochodzi?
Dziko rosnący koper włoski nie powinien być dla nas zaskoczeniem w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Spotkać możemy go także w Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Kupieckie podróże przyczyniły się do rozpowszechnienia tej smacznej rośliny poza obszarami rodzimego występowania, uprawiany jest w Australii, Nowej Zelandii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz Środkowej i Południowej Ameryce. Przy zakupie warto pamiętać, aby wybierać okazy, które mają twardą jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu.

Z czym to się je?
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, z pewnością go polubisz. Z koprem włoskim można zrobić wszystko: jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach (wielbicieli korzennych smaków zachęcamy więc do delektowania się fenkułem na surowo). Przydatne w kuchni są niemal wszystkie części rośliny, nie tylko bulwa. Gałązki, przypominające koperek, możemy wykorzystać do dekoracji dania, łodygi natomiast doskonale wzbogacą smak zup. Usuwamy tylko łykowate, zewnętrzne liście fenkuła. Jeśli chcesz otrzymać paski, pokrój bulwę pionowo, jeśli paski – poziomo. Tak przygotowany koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Można go wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub poddusić na sklarowanym maśle z odrobiną przypraw – w tej wersji wyśmienicie smakuje nawet solo!

Jakie ma zalety?
Koper włoski jest nie tylko bardzo smaczny i kulinarnie wszechstronny, ale też bardzo zdrowy. Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B! Warzywo to jest też cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Dzięki tak bogatemu wnętrzu koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki, obniża wolne rodniki i obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu Olejki lotne, dzięki którym fenkuł ma charakterystyczny anyżkowy posmak, korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy, a przy tym wszystkim ma niewiele kalorii.

Co jeszcze?
Koper włoski jest nie tylko bardzo smaczny i kulinarnie wszechstronny, ale też bardzo zdrowy. Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B! Warzywo to jest też cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Dzięki tak bogatemu wnętrzu koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki, obniża wolne rodniki i obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu Olejki lotne, dzięki którym fenkuł ma charakterystyczny anyżkowy posmak, korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy, a przy tym wszystkim ma niewiele kalorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...