12/04/2013

Gulasz rybny z ryżem

Wydaje się, że każdym nadmorski region ma swoją wersję rybnego gulaszu . Francuzi mają bouillabaise , Portugalczycy bacalhoada , Nowa Anglia ma swoje "chowdah", a w San Francisco gotują cioppino. Moje pierwsze spotkanie z gulaszem rybnym było wersją z łososiem Pycha! Kochamy dania rybne, ale nigdy nie pomyślałabym, aby użyć w takim gulaszu mleka kokosowego.

Kilka słów o tym przepisie. Po pierwsze, wykonanie jest na prawdę łatwe . Wydaje się bardzo egzotyczne, ale prawdopodobnie większość składników macie już w domu (no może z wyjątkiem świeżej ryby). Całkowity czas to mniej niż godzina, tylko ze względu na to, że danie to podajemy z ryżem .

Jeśli chodzi o wybór ryby to najlepiej wykorzystać białą rybę . Dorsz może się rozpadać. Halibut będzie bardziej wytrzymały. Możemy także dodać krewetki lub inne owoce morza.

Składniki:

zupa:

1,5-2 kg filetów białej ryby(miecznik, halibut, dorsz), pokrojone
3 ząbki czosnku, posiekane
4 łyżki soku z cytryny lub limonki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1 szklanka posiekanej cebuli
0,5 żółtej i 0,5 czerwonej papryki, bez nasion, pokrojone
2 szklanki posiekanych pomidory
1 łyżka papryki słodkiej
1 duża marchew
1 duży pęczek kolendry, posiekany
garść zielonego groszku
0,5 szklanki mleka kokosowego

ryż:

1 szklanka białego ryżu
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 cebuli, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
2  szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka soli


Kawałki ryby wkładamy do miski , dodajemy czosnek i sok z limonki. Mieszamy tak, żeby ryba była dobrze pokryta . Posypujemy obficie solą (najlepiej morską) i pieprzem . Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, a w międzyczasie przygotowujemy resztę dania.

Jeśli planujemy podanie dania z ryżem ,zaczynamy od ryżu. W rondelku na średnim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, a następnie posiekane pół cebuli i gotujemy, mieszając, aż cebula będzie przezroczysta. Dodajemy czosnek i gotujemy przez 30 sekund. Dodajemy ryż i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wrzącej wody. Mieszamy z 1 łyżeczką soli. Doprowadzamy ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień , przykrywamy i zostawiamy na ogniu na 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia , aż gotowe do podania zupy.

W dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy papryki, obroną i pokrojoną marchew i gorszek. Posypujemy obficie solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, aż papryka zaczynie mięknąć . Dodajemy posiekane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut bez przykrycia. Mieszamy z posiekaną kolendrą .

Łączymy rybę z warzywami i dodajemy mleko kokosowe. Delikatnie mieszamy. Doprowadzamy gulasz do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy "dojść" na wolnym ogniu - ok. 15 minut . Doprawiamy do smaki. . Być może potrzeba będzie dodać więcej soli , sok z limonki lub cytryny lub pieprz. Podajemy z ryżem, ewentualnie z chrupiącym chlebem.

3 komentarze:

  1. Można czymś zastąpić mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zamiast mleka kokosowego możemy użyć śmietany 18 %.

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję, dziś zamierzam przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...