7/02/2014

Letni, lekki obiad: łosoś z warzywami i sosem jogurtowym

Składniki:

2 filety z łososia, po około 150 g każdy
4 młode ziemniaki
100 g żółtej fasolki
2 małe młode marchewki
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

sos:

400 g jogurtu typu greckiego
1 ogórek średniej wielkości
1 ząbek czosnku
garść koperku, posiekanego


Ziemniaki myjemy i gotujemy na parze około 20-25 minut. W połowie gotowania dodajemy fasolkę i marchewki przekrojone wzdłuż na pół. Łososia płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze około 10 minut. Na talerzu ułożyć ziemniaki, fasolkę i łososia. Układamy na talerzu, posypujmy solą morską i posiekanym koperkiem. Podajemy z sosem.

sos
: Ogórek kroimy w małą kostkę i mieszamy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość dokładnie mieszamy. Solimy do smaku. Podajemy schłodzony.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...