5/25/2014

Pizza caprese

Składniki:
1 porcja ciasta na pizzę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka czosnku 
1/4 szklanki parmezanu
2 łyżeczki świeżo przeciśniętego czosnku
260 g sera mozzarella
1-2 duże pomidory
garść świeżej bazylii
kasza manna, do posypania
sól, pieprz



Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C. Ciasto na spód wyjmujemy pół godziny wcześniej, aby miało temperaturę pokojową. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia posypujemy kaszą manną. Z ciasta formujemy okrąg i układamy na blasze. Brzegi ciasta smarujemy oliwą z oliwek, a następnie spód solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i 3/4 ilości parmezanu.

Mozarellę kroimy w średniej grubości plastry i rozkładamy równomiernie na cieście, na to kładziemy pomidory pokrojone w plastry. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8-12 minut, aż ciasto się zarumieni a ser roztopi.

Po wyjęciu z piekarnika pizzę skrapiamy sosem balsamicznym (zredukowanym octem balsamicznym), posypujemy resztą sera, doprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...