Składniki (ok. 18 szt)
1 puszka mleka kokosowego (220 ml)
3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/3 szklanki suszonych owoców (ja użyłam suszonych jagód)
1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1/4 szklanki ziaren sezamu
1/3 szklanki pokrojonych daktyli
1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
2-3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mieszanki przyprawy do piernika
Mleko podgrzewam w rondlu, do momentu gdy uzyska całkowicie płynną konsystencję. Do miski wsypujemy płatki owsiane i dodajemy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut żeby nasiąknęły.
Po tym czasie do płatków dodajemy resztę składników, łącznie z przyprawą i mąką. Jeśli używacie większych suszonych owoców jak np. moreli czy śliwek to wcześniej należy pokroić je w drobną kostkę. Całość mieszamy dokładnie dłonią, wyrabiając lekko masę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 195 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi formujemy kulki małego jajka kurzego. Układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
super pomysł na ciasteczka! bardzo chętnie kiedyś skorzystam :) owsiane uwielbiam najbardziej, a już najlepsze to te domowe :)
OdpowiedzUsuń