Składniki (4 porcje):
0,5 pieczonego kurczaka, bez skóry
0,5 główki sałata lodowej
2 ogórki
1,5 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 duży pomidor
1 mała czerwona cebula
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanej mięty
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
8 chlebków naan lub pita
Jednego ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy nadmiar wody . Mieszamy z jogurtem , dodjaemy pół łyżeczki soku z cytryny, jedną trzecią czosnku i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
Drugiego ogórka tniemy w kostkę, mieszmay z pokrojonymi pomidorami. pokrojoną w plasterki cebulą, natką pietruszki i miętą. dodajemy z resztą soku z cytryny i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
W garnku z grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy oregano, rozmaryn i czosnek, 1/4 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dusimy na małym ogniu, aż czosnek się zrumieni. Dorzucamy porwanego na kawałki kurczaka i smażymy 2-3 minuty. W kuchence mikrofalowej podgrzewamy chlebek naan lub pita.
Ciepły chlebek smarujemy wewnątrz sosem tzatiki, nakładamy po równo do każdej porcji kurczaka i salsę z ogórka razem z umytą i posiekaną drobno sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz