Składniki:
200 g jagód 
140 g mąki pszennej 
60 g mąki żytniej 
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia 
0,5 łyżeczki soli 
3 jajka 
200 g cukru trzcinowego 
250 ml jogurtu Mleko 
125 ml oliwy z oliwek
skórka z 1 cytryny  
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. W dużej misce mieszamy obie mąki, skrobię, proszek do pieczenia i sól.
W innej misce łączymy skórkę z cytryny, jajka, cukier, jogurt, oliwę z oliwek. Dodajemy mokre składniki do suchych i całość mieszamy. Na koniec dodajemy jagody, delikatnie mieszamy i przelewamy masę do przygotowanej wcześniej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy przez 30 do 40 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do ostygnięcia, po czym obracamy je i wyjmujemy z formy.

Proste, a przy tym piękne i smaczne:) czego chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuń