Składniki:
kruchy spód:
150 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
masa kajmakowa:
400 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki masła
polewa czekoladowa:
100 g ciemnej gorzkiej czekolady
100 g masła
Ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pociągając za papier do pieczenia wyjmujemy ostudzony spód mazurka na blat.
masa kajmakowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Gotujemy przez około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz.
polewa czekoladowa: Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Studzimy.
Na upieczonym spodzie mazurka rozsmarowujemy masę kajmakową i rozprowadzamy polewą czekoladową. Po zastygnięciu ciasto można już kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz