Składniki (4 porcje):
2 duże bakłażany
400 g sera ricotta
100 g suszonych pomidorów z zalewy
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej mięty
szczypta słodkiej papryki
sól, pieprz
Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry grubości 1 cm. Plastry układamy na ręczniku papierowym i solimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni (najlepiej grillowej).
W międzyczasie łączymy ricottę z posiekaną miętą, przyprawiamy do smaku. Stopniowo dodajemy odsączone z zalewy, drobno posiekane suszone pomidory.
Plastry bakłażana osuszamy i smarujemy z obu stron oliwą z oliwek. Wykładamy na rozgrzaną patelnię i grillujmy z obu stan na złoto brązowy kolor. Gdy bakłażan jest już gotowy, zdejmujemy go z patelni, odkładamy na chwilę aby ostygł. Na środek każdego plastra wykładamy ricottę, zwijamy i zabezpieczamy całość wykałaczką. Wierzch posypujemy papryką. Talerz możemy udekorować dodatkową miętą.
Świetna propozycja na jesienny obiad, roladki wyglądają przepysznie :) świetny pomysł żeby dodać do farszu odrobinę mięty.
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia robię się głodny, pycha! :)
OdpowiedzUsuń