Składniki:
ciasto parzone:
1 szklanka wody
150 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
15 g proszku do pieczenia
masa budyniowa:
3 szklanki mleka
200 g masła
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
80 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
cukier puder do dekoracji
ciasto parzone: Wodę zagotowujemy z margaryną w średnim rondlu. Garnek zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rondel stawiamy z powrotem na palnik i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, około 2-3 minuty. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonego ciasta, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Powstałą masę dzielimy na pół.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 C. Prostokątną formę o wymiarach 35x24cm wykładamy papierem do pieczenia Połowę ciasta rozprowadzamy łyżką na płaską warstwę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy kolejne 20 minut. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.
masa budyniowa: 2 szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i obydwoma rodzajami mąki. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy około minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Gotową masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta. Przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Gotową karpatkę posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz