Składniki:
naleśniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta cynamonu
masa serowa:
0,5 kg śmietankowego twarogu
1 żółtko
0,5 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
dodatkowo:
świeże owoce do dekoracji
W oddzielnej misce ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy stopniowo do masy i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą w misce, dokładnie mieszając.
Na usmażonych naleśnikach, na połowie każdego rozsmarowujemy łyżkę, półtorej masy serowej, po czym składamy na pół i jeszcze raz na pół, do otrzymania trójkąta. Na wierzchu nakładamy kleks masy serowej i dekorujemy świeżymi owocami.
na niedzielne śniadanie jak znalazł!
OdpowiedzUsuń