5/26/2015

Proste migdałowe ciasteczka

Składniki:

100 g posiekanych migdałów
200 g masła
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
migdały do dekoracji
migdały do dekoracji
1 łyżeczka likieru amaretto (opcjonalnie)


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Cukier ucieramy z masłem, dodajemy jajko, migdały i likier (likier możemy zastąpić niewielką ilością aromatu migdałowego lub waniliowego). Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy po 2 łyżki, zachowując spore odstępy, bo ciastka znacznie zwiększą swoją powierzchnię. Na wierzchu każdego ciastka wciskamy po 1 całym migdale. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8-10 minut, aż będą lekko rumiane.

Z podanej ilości składników wychodzi 10 bardzo dużych ciastek lub 15 mniejszych.

Przepis na te banalnie proste a tak zachwycające w smaku ciasteczka jest autorstwa jak zawsze cudownej Nigelli Lawson.

2 komentarze:

  1. Moja córka uwielbia kruche ciasteczka z różnymi dodatkami. Jutro planuję przygotować jej z tego przepisu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...