1/01/2013

Jak to się je? cz. II




Kawałek sera odkrawamy specjalnym nożem zakończonym szpikulcem. Nadziewamy na ten szpikulec i przenosimy na nasz talerz. Smarujemy masłem ułamany kawałek chleba. Posługując się własnym nożem i widelcem odkrawamy kawałeczek sera, kładziemy na ten kawałek chleba i ręką podnosimy do ust. Stara szkoła obowiązująca w dyplomacji nakazuje używanie przy jedzeniu sera wyłącznie specjalnego noża. W restauracji jemy zatem ser w taki sposób, w jaki dyktuje to sytuacja. Jeżeli podadzą nam sam nóż nie dopraszamy się o widelec. 


Koktajl z krewetek (czy krabów) je się z reguły łyżeczką deserową trzymaną w prawej ręce i widelczykiem. Widelczykiem nasuwamy mięso na łyżeczkę. Łyżeczka służy też do nabierania sosu. 



Grubo pokrojoną zwykłą szynkę jemy za pomocą noża i widelca krojąc ją na odpowiednie kęsy. 



Cieniutko pokrojone jak „papierek” szynki włoskie i hiszpańskie jemy tylko palcami podnoszą je do góry wpuszczając do ust.  


Jeżeli do szynki otrzymujemy specjalne długie i grube paluszki (tzw. grissini) kręcimy nimi owijając wokół nich plastry szynki (tak, że powstaną ruloniki) i gryziemy je aż zjemy wszystko.


Szynkę w cieście jemy nożem i widelcem. Ciasto możemy jeść palcami (albo odkładać na bok). 



Karczochy jemy zawsze rękami lewą ręka przytrzymując karczoch, a prawą odrywając listki i maczając je w sosie, a następnie bezgłośnie wysysając miąższ i odkładając resztki na specjalny talerzyk. Gdy pozostanie nam już tylko serce karczocha obmywamy palce i zjadamy je za pomocą noża i widelca oddzielając części niejadalne. 




Omlet jemy specjalną łyżeczką lub tylko widelcem. 



Spaghetti jemy za pomocą widelca trzymanego w prawej ręce i łyżki nawijając je na widelec w miseczce łyżki i łyżką oddzielając nitki makaronu od reszty znajdującej się na talerzu. Możemy też, jak jesteśmy trochę wprawieni, jeść spaghetti jak Włosi samym widelcem nawijać nitki makaronu ma brzegu talerza.



Szparagi kiedyś jadło się samym widelcem, obecnie nożem i widelcem. Nie kroimy ich na zbyt małe kawałki. Zaczynamy je jeść od główki. Koniec pozostawiamy odsuwając go na brzeg talerza. 



Żabie udka jemy wyłącznie palcami rozłamując je i ogryzając każde po kolei. 



Krewetki w całości łapie się za głowę lewą ręką, a prawą skręca się jej kark oddzielając tym samym mięso od pancerza. W taki sposób przygotowujemy sobie kilka sztuk i po wypłukaniu palców w miseczce z wodą zjada się. je palcami lub widelcem. Jeżeli podawane są z sosem nadziewamy je na widelec i maczamy w sosie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...