11/21/2013

Sernik kokosowy z gruszką

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Było to nie lada wyzwania, ale udało się!

Składniki:
spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
100 g masła
1 łyżka mleka

masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
3/4 szklanki cukru pudru 
1 torebka budyniu śmietankowego
6 jajek, oddzielone żółtka od białek
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki cukru, szczypta soli

kokosowa kruszonka:
50 g masła
1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
4 - 5 łyżek cukru pudru

owoce
1 kg gruszek, twardych


spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroimy nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagniatamy ciasto, ulepić kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut.

Piekarnik nagrzewamy to temperatury 200 C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki do połowy wysokości tortownicy o średnicy minimalnej 26! (w mniejszej się po prostu nie zmieści), wysmarowanej masłem . Dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

masa serowa: Mleko kokosowe wlewamy do dużej patelni żeliwnej, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy, przez około pół godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), po czym odstawiamy do ostygnięcia.

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne, a miąższ kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.

kokosowa kruszonka: masło rozcieramy palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.

Zmielony ser mieszamy z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka wbijamy do miski miksera i dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru i ubijamy przez 5 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodajemy stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodajemy 1/4 szklanki cukru pudru i ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Białka delikatnie łączymy z masą serową.

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 175 C. Masę serową przekładamy na ostudzony spód z ciasta, wyrównujemy powierzchnię na która wykładamy gruszki i posypujemy kokosową kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut, wyłączamy piekarnik, drzwiczki uchylamy. Po 10 minutach piekarnik otwieramy szerzej i studzimy sernik przez pół godziny. Następnie wyjmujemy sernik, ustawiamy na kratce i całkowicie studzimy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...