Składniki:
masa:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
60 g miękkiego masła
225 ml śmietany kremówki
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
polewa czekoladowa:
100 g ciemnej gorzkiej czekolady
100 g masła
masa: Twaróg przepuszczamy 3 razy przez maszynkę do mięsa razem z miękkim masłem. Mieszamy ze śmietanką. Żółtka ubijamy z połową cukru. Białka ubijamy na pianę razem z resztą cukru (nie na sztywno). Mieszamy twaróg z żółtkami, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a na koniec łączymy z pianą z białek.
Na dno piekarnika lub dolną kratkę wstawiamy blaszkę z gorącą wodą z całego czajnika. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C, na środkową kratkę, na wierzch kładziemy kawałek folii aluminiowej (sernik zachowa jasny wierzch) i pieczemy przez około 70 - 80 minut, aż sernik będzie ścięty, środek sernika może pozostać delikatnie wilgotny. Stopniowo uchylamy drzwiczki piekarnika i powoli studzimy sernik wysuwając go z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy obręcz formy i wkładamy sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.
polewa czekoladowa: Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Studzimy.
Na upieczonym i ostudzonym serniku rozprowadzamy polewę czekoladową, po czym wstawiamy do lodówki na minimu 30 minut. Dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz