4/06/2013

Domowy barek


Jak zaimponować gościom na przyjęciu? Oczywiście podając własnoręcznie wykonane drinki i koktajle. Oprócz umiejętności potrzebny nam jest odpowiednio skompletowany barek z alkoholami, dodatki i odpowiedni sprzęt do mieszania i odmierzania trunków.

Jak się okazuje, stworzenie barku nie wymaga olbrzymich nakładów finansowych, a daje dużo satysfakcji i pozwala nam zabłysnąć wśród znajomych.

Przechowanie

Alkohole trzymamy w możliwie chłodnym miejscu, nienasłonecznionym. Pamiętajmy także, że im mniej płynu w butelce, tym szybciej trunek traci aromat i smak z powodu ilości powietrza wewnątrz.

Przyrządy

Lód bez względu na porę roku będzie podstawą prawie każdego koktajlu. Nie może więc nam zabraknąć woreczków, foremek i pojemników.

Miarka - dzięki niej mamy pewność, że nasz drink będzie idealnie skomponowany.

Rozgniatacz do owoców – smak świeżych owoców w drinku jest niezastąpiony, dlatego warto mieć w barku to pomocne narzędzie.

Shaker – szybko i bez problemu zmieszamy wszystkie składniki - im mniej rozcieńczone lodem, tym drink będzie smaczniejszy.

Sitko – idealne do oddzielania lodu od reszty trunku. Delikatnie schłodzony koktajl jest najlepszy.

Mieszadełka – zarówno fantazyjne plastikowe, jak i długa metalowa łyżeczka powinny znaleźć się na wyposażeniu barku.

Kieliszki i szklanki
Obowiązkowo w każdym barku powinny znajdować się dwa rodzaje szklanek (wysokie i niskie) oraz kieliszki do koktajli. 6 - 8 sztuk każdego rodzaju to wystarczająca ilość na domowe przyjęcia. Do serwowania wina potrzebujemy większej ilości kieliszków, najlepiej 12 sztuk.

Alkohole

Wcale nie potrzebujemy kilkunastu butelek różnorodnych alkoholi do wykreowania  ulubionych koktajli. Najbardziej popularne z nich można stworzyć z prostych i klasycznych trunków takich jak: koniak, biały i złoty rum, gin, Burbon, Whiskey, wódka, tequila, szampan (zobacz: Przewodnik konesera: jak kupować szampana)

Dodatki

Dzięki nim koktajle są słodkie, wytrawne a czasami bardzo ostre. Dodają charakterystycznego aromatu, bez którego trudno wyobrazić sobie właściwie skomponowanego drinka. Cointreau – klarowny, pomarańczowy likier, czerwony i biały wermut, tabasco, słodki syrop, gorzka wódka lub Angostura Bitters, gazowane napoje i soki (żurawinowy, pomidorowy), sól i pieprz, cukier (biały i brązowy)

Przybranie i dekoracje

To świeże owoce i dodatki sprawiają, że koktajlom tak trudno się oprzeć. Zapach wyciśniętej cytryny, listków mięty czy aromatycznej pomarańczy jest niezastąpiony, dlatego warto je wpisać na listę zakupów przed przyjęciem. Pamiętajmy także o: limonce, bazylii, oliwkach i kandyzowanych wiśniach.

1 komentarz:

  1. Alkohole już mam, ale teraz zbieram dodatki by robić super drinki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...